Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Motorkář Veselý jel Dakar za český tým, v cíli ho však obsypali Němci

Motorkář Veselý jel Dakar za český tým, v cíli ho však obsypali Němci

Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Image Když před čtrnácti dny dojel do cíle Rallye Dakar, vrhli se na něj němečtí novináři.

A během slavné soutěže ho v Chile oslavovala komunita místních Němců. "Byla to už několikátá generace utečenců, takže uměli německy hůř než já," směje se motocyklový závodník Jan Veselý.

Na Dakaru startoval s českou licencí za Czech Dakar Team, ale ve startovní listině byl uveden jako Němec. Víc než v rodném Liberci se totiž vyskytuje v nedalekém Görlitz, kde nakoupil nemovitosti. Proto pro něj bylo jednodušší organizátorům uvést německou adresu.

Jan Veselý dokázal úspěšně dokončit i svůj druhý start na nejtěžší rallye na světě. Celkově z toho bylo 62. místo mezi motocykly. "Obhájil jsem stejnou pozici jako vloni, takže jsem spokojený. Neměl jsem bůhvíjak velké ambice," tvrdí 38letý motorkář.

A dodal s úsměvem: "Hokejovou terminologií řečeno, jsem se snažil vycházet ze zabezpečené obrany. Měl jsem k dispozici dobrou motorku a snažil jsem se jet na pro mě rozumné hranici rizika. Během celé soutěže jsem viděl několik dramatických pádů tak říkajíc v přímém přenosu, a to si pak člověk rozmyslí nějakou bezhlavou jízdu."

Nejtěžší byla pro Jana Veselého předposlední rychlostní zkouška, kdy musel spolu s ostatními zvládnout 200 kilometrů v blátě. Nakonec však bezpečně dojel do cíle v Buenos Aires.

Před dvěma lety vyrazil Veselý na Dakar poprvé jako mechanik české jedničky Martina Macka. "Když jsem viděl na vlastní oči, čím vším musí závodníci projít, říkal jsem si, že to není normální. A vidíte, rok se sešel s rokem, přišla nabídka z Czech Dakar Teamu a já stál na startu jako závodník," říká Veselý.

Zatímco vloni měl těžký pád, při kterém se vážně poranil, letos si jihoamerické útrapy celkem užil. A neztratil chuť se příští rok pustit do dakarského dobrodružství potřetí.

"Největší sponzoři jeli se mnou a už v Jižní Americe se předběžně dohodlo, že se toho budu účastnit i příští rok." Česko vyslalo do dakarských bojů dva motocyklisty. Oba z Liberce, což je kuriozita. "Na jednu stranu je smutné, že kvůli ekonomické krizi jsme jeli jen my dva. Ale jsem šťastný, že se nám oběma podařilo dostat se do cíle."