Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 České osobáky na Dakaru

České osobáky na Dakaru

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Třiatřicátý ročník rally Dakar , který odstartuje 1.ledna 2011 na Náměstí Republiky v Buenos Aires má na seznamu přihlášených tři osobní vozy. Jediný, kdo se vydává opakovaně na start soutěže, je pražský Peter Mikula.

Ten má na sedadle spolujezdce Ivana Nováka. Spolujezdec pochází z jejich někdejšího společného působení na tratích českých rally. V následujícím ročníku slavné rally je tedy nejzkušenějším pilotem mezi českými osobními vozy. Soutěže se zúčastní s osvědčeným vozem - dieslovou Toyotou LC 120. S identickým vozem, startoval již vloni. Tenkrát dojel do třetí etapy, kde musel odstoupit pro poruchu motoru. Motor přestal mazat v důsledku poruchy rozvodového mechanismu.

Po důsledné přípravě vůz dostal nový motor s posíleným chlazením, nové tlumiče a spoustu dalších vylepšení. Sama posádka se na dakarskou rally připravovala v Rusku, kde se zúčastnila Silk Way rally. Tuto soutěž v přípravném režimu dokončila na sedmnácté pozici. Posádka se přitom potýkala s mnoha technickými problémy, které pro ni však znamenaly obrovské zkušenosti. Ty jim pomohly při přípravě na jihoamerickou misi. Jako technický doprovod využívají Toyotu Tundru a další jejich Toyota LC 120 jede do Jižní Ameriky jako press car.

Pod stejnou hlavičkou – Vinland Dakar team , odjely do Jižní Ameriky další dva vozy. Mitsubishi Pajero DID 3,2 s technickým zázemím v Tatře 815. Posádku tvoří dva, v současnosti aktivní rallyoví jezdci. Honda Michael a spolujezdec Jenda Tománek. Honda Michael , je dlouholetý jezdec MČR a MMČR. Zúčastnil se i několika soutěží MS. V současnosti startuje na soutěžích převážně ve Francii. Jenda Tománek, bývalý spolujezdec Romana Kresty, startuje v zahraničí právě s Michalem Kašpárkem a na soutěžích MS a IRC s Martinem Prokopem. Sportovním náčiním na nastávajícím Dakaru jim je Mitsubishi Pajero DID ve skupině T2. Vůz, který pochází z italského mistrovství, byl na dakarskou rally připravován v otrokovických dílnách Romana Kresty. Nevýhodou posádky, která má na nastávající rally za cíl seznámení s prostředím je to, že doposud nestartovala na žádné soutěži Cross Country rally.

Třetím českým jezdcem na seznamu přihlášených je Zdeněk Sládek. Zdeněk Sládek absolvoval několik misí v lybijské poušti a v letošní motoristické sezóně se v rámci přípravy zúčastnil soutěží Cross Country rally v Polsku a Maďarsku. Všechny je ovšem absolvoval v dieslovém Pajeru . Jeho dakarské sportovní nářadí bylo nachystáno na poslední chvíli a jezdec měl minimální možnost sžít se s automobilem Hummer H3 EVO1. Tento vůz patří momentálně k netovární evropské špičce. Na sedadle spolujezdce bude mít Miloslava Janáčka, který již jeden Dakar úspěšně absolvoval. Bylo to poslední dakarské klání na půdě Afriky. Tenkrát při premiéře s Miroslavem Zapletalem. Zkušenosti s jihoamerickým Dakarem však už má taky, když vloni navigoval Spáčilovu ostrou Tatru. Velkou výhodou posádky je profesionální zázemí Zapletalova týmu, která čítá asistenční kamion Volvo a rychlou asistenci Man přímo na trati soutěže.

Marek Chytka