Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 X-Raid se na Dakaru představí s Mini!

X-Raid se na Dakaru představí s Mini!

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Tým X-Raid přichází necelý měsíc před startem Dakaru 2011 s překvapivou novinkou. V sestavě sedmi soutěžních aut se představí i Mini All4 Racing. Speciál založený na bázi Mini Clubman dostane do rukou mladý a rychlý Francouz Guerlain Chicherit, vedle něj se posadí Michel Perino.

O Mini, jako o nástupci úspěšného BMW X3 CC začal uvažoval Sven Quando od léta roku 2009. Svůj plán přednesl odpovědným lidem v Magna Steyr v BMW a čekal na jejich názor. BMW mu dalo zelenou toto léto a 24. září přišel definitivní souhlas i z Magna Steyr. V říjnu se začaly přípravné práce na uvedení projektu do života.

Samotná stavba nového a jedinečného Mini All4 Racing byla zahájena v listopadu a pokračuje i v prosinci. Prvním testem se auto podrobí ve Francii v polovině měsíce. Následně bude koncem roku letecky transportováno do Buenos Aires.

Pohonnou jednotkou Mini je osvědčený diesel s dvěma turby, který najdeme v nejnovější specifikaci BMW X3 CC. Motor připraven firmou Steyr poskytuje výkon 315 koňských sil a točivý moment 710 Nm. Jde tak o další zlepšení parametrů předchozí specifikace motoru.

"Jde o významný pokrok v Cross Country a něco, z čeho jsme opravdu nadšeni," přiznává Sven Quand. "Od chvíle, kdy jsme dostali souhlasné stanovisko, bylo velmi málo času na realizaci projektu. Jsme si však jisti, že Mini All4 Racing bude konkurence schopné hned od začátku. Ve srovnání s BMW X3 CC je Mini kratší a lépe ovladatelné. Podařilo se nám vylepšit mnoho drobností, jako například posunout níže těžiště."

V přímém srovnání s BMW X3 CC je nové Mini All4 Racing o 10 cm kratší, o 3 cm níže a také zadní převis je o 10 cm kratší. Výhled je o něco horší, při nastupování se posádka více potrápí. Ventilace byla přepracována a zlepšená, zvětšily se otvory nasávání vzduchu. Tým pod vedením Hermanna Pecnika měl na starosti design vozu, od rýsovacího prkna až po jeho produkci a staral se také o soulad s technickými předpisy FIA.

Početná enkláva Monster Energy X-Raid Team je v této chvíli na cestě do Jižní Ameriky, kde je posledních dnech 2010 čeká technická a administrativní přejímka. Sedm soutěžních vozidel (šest BMW X3 CC a jedno Mini All4 Racing), dva kamiony rychlé asistence (MAN s Andreou Mayer za volantem a ruský Kamaz), osm doprovodných kamionů a šest osobních aut, dvě novinářské vozidla a tým zhruba osmdesáti lidí. Tým X-Raid vstupuje do Dakaru 2011 ve své dosud nejpočetnější sestavě.

X-raid