Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Žhavé novinky před Dakarem

Žhavé novinky před Dakarem

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image

Čagin havaroval při testech těsně před naloděním

Hlavní favorit kategorie kamionů Vladimir Čagin se dostal krátce před opuštěním Evropy do vážných problémů. Během testů v okolí francouzského Clermont-Ferrandtotiž svůj kamion vážně poškodil a stroj bylo nutno okamžitě dovézt na základnu týmu do Tatarstánu.

Naštěstí mu vypomohl jeden z hlavních soupeřů, Jan de Rooy, který mu zapůjčil svůj přepravník a Čaginův Kamaz na něm do Ruska dovezl. Mechanici poté pracovali celou noc a celý den, aby vůz dokázali opravit. To se podařilo a tým poslal kamion letecky i s vybavením přímo do Buenos Aires.

David Frétigné zraněn, nahrazuje jej Zé Hélio

Zatímco Čagin měl štěstí a startovat bude, méně štěstí měl přední francouzský motocyklista David Frétigné. Jezdec BMW se totiž v říjnu zranil během Marocké rally a po posledních rentgenech týmový ředitel Wolfgang Fischer usoudil, že by byl start příliš riskantní. Nahradí jej Brazilec Zé Hélio, vítěz letošní Sertoes Rally. Hélio již jednou na Dakaru startoval, v roce 2009 dojel dvanáctý.

McRae ProDakar Team nasadí sedm bugin

S pozměněnou sestavou a vylepšenými stroji vyrazil letos do Argentiny tým Alistera McRae. Do jednomístných buginek se posadí expilot F1 Norberto Fontana, argentinský šampion cestovních vozů Juan Manuel Silva, jihoamerický šampion cestovních vozů Emilio Spartaro, horolezec Albert Bosch, další okruhový jezdec Tim Coronel a také Dees Beffie a Pierre Bloom. Vůz, který byl nedávno testován v jižním Maroku, má zvětšenou karoserii s větší nádrží, která je umístěna níže z důvodu dosažení nižšího těžiště. Díky novému motoru klesla spotřeba paliva na polovinu, upraveno bylo též řazení. Cílem více než dvaceti vylepšení byl nárůst spolehlivosti. Šéf týmu Chris Leyds, jenž v roce 2011 oproti letošku závodit nebude, konstatoval: „Víme, že jsme jakousi raritou, byli jsme první, kdo kdy dokončil Dakar s jednomístným vozem a pohonem dvou kol. S vylepšeními, na nichž jsme naplno pracovali, doufáme ve vylepšení výsledků a více vozů v cíli. Bude to těžké, ale všichni jsme velmi motivovaní. Jsme pyšní, že máme opět sedm vozů, celý tým čítá dvacet lidí."

Marcos Patronelli havaroval, start nejistý

Dalším z jezdců, kterému zkomplikovala život havárie nedlouho před soutěží, je obhájce triumfu v kategorii čtyřkolek. Marco Patronelli spadl minulý týden během testů ze čtyřkolky vinou technické závady. Po převozu do místní nemocnice bylo zjištěno, že má zlomené oba kotníky a vykloubenou klíční kost. Zda bude na Dakaru 2011 startovat, není jisté.

Jiří Hasman