Get Adobe Flash player
Home

Dakar world tour

Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Image Jako každoročně, tak i letos vyjeli organizátoři Rallye Dakar, francouzská společnost A.S.O., na turné po velkých evropských městech, aby široké veřejnosti představili připravovaný ročník 2012. Ve složení Marek Spáčil, Martin Kolomý, Jarda Lamač a Jirka Žák jsme se vydali do Prahy na setkání s nimi.

České týmy svou účastí nečekaně poctil ředitel závodu Etienne Lavigne. Pozvání na setkání s ním přijali rovněž přední čeští novináři, aby využili příležitost zeptat se přímo u pramene co nového a zajímavého účastníky připravovaného ročníku 2012 čeká.

Významnou změnou v dosavadním scénáři bude místo startu, které se z tradičního Buenos Aires přesune do argentinského letoviska Mar del Plata. Prvních pět etap povede přes města Santa Rosa, San Rafael, San Juan, Chilecito do Fiambaly v podhůří And. Po přejezdu průsmyku Svatého Františka v bezmála pěti tisících metrech čeká soutěžní týmy den volna v chilském hornickém městě Copiapó, po kterém bude následovat peklo nejsušší pouště světa, Atacamy. Náročná trať povede přes Antofagastu, Iquique do nejsevernějšího chilského města Arica, za kterým závodníky čekají neznámé terény sousedního Peru. Podle Etienne Lavigne se závodníci na území Peru setkají se zcela odlišným charakterem terénu, který se má více podobat etapám, které ti zkušenější znají z Afriky. Zcela určitě se bude na co těšit.

Peruánské rychlostní etapy však nebudou nejdelší, jen kolem 200 km. Budou však technicky náročné a plné dunových úseků. Na rozdíl od minulých ročníků se bude závodit již od první do poslední etapy, bez dnů strávených výhradně přesunem nebo ceremoniemi. Ta závěrečná se bude tentokrát konat v peruánském hlavním městě Limě.

„Moc se už na nový Dakar 2012 těším, snad se na náš tým konečně usměje štěstí a do vysněného cíle dojedeme“, říká Marek Spáčil a dodává: „ Všechnu smůlu jsme si snad už vybrali a jsme připraveni se poprat o přední příčky. V novém ročníku bude spousta nového a nepoznaného, a to nejen na trati. Máme se skutečně na co těšit“.

Martin Kolomý se usmívá a tvrdí, že pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí, zasedne opět v lednu 2012 jako pilot za volant závodní Tatry. Na zlepšení kondice, která utrpěla vážnou nehodou, neustále pracuje a je zvědavý, co vydrží jeho zraněná páteř při nastávající Silk Way Rallye v Rusku, kterou hodlá absolvovat v roli řidiče asistenčního vozu.

Jarda Lamač si Dakar 2012 také užije, tentokrát však pouze z tepla obývacího pokoje. Jeho rozhodnutí vzhledem k zdravotnímu stavu nic nezmění…

Czech Dakar Team