Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Spokojenost s Yamahou

Spokojenost s Yamahou

Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Image Pět motocyklistů stáje KM Racing bojovalo s různými úspěchy na nedávné Rallye Dakar v sedlech strojů Yamaha. Do cíle dojeli nakonec jen dva – David Pabiška byl jedenatřicátý v nabité konkurenci na dvou kolech, polský mladík Lukasz Laskawiec obsadil v soutěži čtyřkolek senzační třetí místo.

Laskawiec se v úvodu několikrát ocitnul v problémech, jeho čtyřkolka byla dost poškozená, ale vždy se mu ji podařilo dostat do bivaku. Všechny opravy se pak naštěstí včas stihly a tak mohl dál pokračovat v soutěži. „Stálo při mě štěstí, že jsem dokázal všechno včetně nehody bez zranění ustát. Stroj se pak povedlo dát našim mechanikům dohromady. V druhé půli soutěže jsem už jel bez větších problémů a Yamaha mě dovezla až na třetí příčku,“ radoval se talentovaný Polák, který získal pro KM Racing letos nejlepší umístění.

Pabiška se potýkal jen s drobnými problémy a mnoho nechybělo, aby si vylepšil loňský rekord, kdy obsadil 26. místo. „Yamaha určitě nezklamala. Dakar je ohromné testování, na němž se ukáže každá sebemenší maličkost. Byl jsem spokojený, že se každý den nemusely dělat nějaké zásadní opravy nebo zásahy do motorky. Když to srovnám s loňskem, tak všechno drželo,“ pochvaloval si liberecký závodník.

Do nešťastného pádu v desáté etapě se s Yamahou velice dobře držel Ivan Jakeš. Před startem v Copiapu figuroval dokonce na skvělém desátém místě, ale zlomenina klíční kosti další plány zhatila. „Ze začátku jsem si na motorku zvykal, ale pak Yamaha šlapala,“ uvedl slovenský motorkář.

Vysoká úroveň nikoho nepřekvapuje

Do cíle se nedostala ani dvojice českých čtyřkolkářů. Martin Plechatý jel na jistotu a závada v šesté etapě ho překvapila. „Do té doby všechno fungovalo, jel jsem v klidu a v pohodě a podle svých taktických plánů. S Yamahou nebyl žádný problém. To co mě potkalo k tak těžké soutěži jako je Rallye Dakar patří,“ konstatoval.

Josef Macháček svou zřejmě poslední dakarskou rallye na čtyřkolce nedokončil kvůli zlomené zadní poloose. „Odstoupení mě samozřejmě mrzí. Nikdo nemohl tušit, že osa americké výroby nevydrží. Jinak stroj makal absolutně bez problémů, vstřikování se osvědčilo. Musím vyjádřit naprostou spokojenost s výkonem a chodem motoru a s výdrží v extrémních klimatických podmínkách. Vysoká úroveň ale nikoho nepřekvapuje, koncepce Yamahy je osvědčená. Šasi Raptor bylo vynikající, krásně se skákalo a dopadalo na všechna čtyři kola,“ sdělil pětinásobný dakarský šampion.

min