Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Macháček zlomil zadní nápravu

Macháček zlomil zadní nápravu

Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Image Pokud je Josef Macháček pověrčivý, tak mu dnešní datum 13. ledna dalo za pravdu. Český čtyřkolkář zůstal stát na trati 11. etapy Rallye Dakar kvůli zlomené zadní nápravě. Mezi motocyklisty si to dnes naplno rozdali nejlepší tři muži průběžné klasifikace a nikoho jiného mezi sebe nepustili. Nakonec nevyhrál nikdo jiný, než Marc Coma.

Soutěžící dnes zůstali v Argentině, ale měli pocit, jako by se ocitli v jiné zemi. Podhůří And v prvním úseku měřené části budilo dojem, že se soutěžící přesunuli na Daleký západ kvůli kaňonům, které museli projídět. V druhé části etapy čekala posádky nádherná příroda, kde soutěžící museli umně manévrovat mezi pohádkovými komíny. Soutěžící však i přes tuto nádheru museli zůstat soustředění, protože přes šest set kilometrů dlouhá etapa neodpouštěla žádnou chybu. Pořadatelé ale nakonec pokračovali v trendu zkracování etap, a tak z důvodu následků silných dešťů v oblasti San Juan uřízli konec druhé části speciálky o přibližně sto kilometrů. Původní trasa zahrnovala 164 kilometrů spojovacího úseku a 622 kilometrů měřených, ale pořadatelé i na trati původních speciálek utvořili neutrální zony, kde se neměřilo.

Dva týmoví kolegové u KTM, ale jinak nesmiřitelní soupeři Cyril Despres a Marc Coma, si to spolu s Chilanem Chalecem Lopezem na Aprilii rozdávali od začátku až do konce 11. etapy. Tři nejlepší muži průběžné klasifikace nikoho jiného mezi sebe nepustili. Zpočátku nejrychleji tahal Despres, pak byl iniciativnější Lopez a v cíli byl nakonec nejrychlejší dosavadní lídr 33. ročníku Rallye Dakar, Marc Coma, pro kterého to bylo letošní čtvrté a historicky patnácté etapové vítězství. „Dnes to byl těžký, ale pro mě velký den. Na trati bylo plno kamení a těžká byla vyschlá říční koryta. Obě části etapy byly úžasné a my drželi rychlé tempo. Také zítra nás čeká obtížný den, takže se ještě může stát cokoli, ale já si jsem jistý, že to zase zvládnu. Zítra večer už budeme pravdu blízko cíle,“ řekla španělská legenda. Rozdíly mezi nejlepšími byly dnes minimální, takže nedošlo k převratným změnám v celkovém pořadí. Stínem dnešní etapy byla tragická nehoda, při které zemřel muž v dodávce, který se srazil se závodním autem. Celkově jde o šedesátou lidskou oběť v historii Dakaru.

Kusé informace ze středečního večera se potvrdily a motorkář Ivan Jakeš už neodstartoval do čtvrteční etapy. Nehoda na neměřeném přejezdu desáté etapy se navíc bohužel neobešla bez zranění. Jak vyšlo později najevo, Ivan si při pádu zlomil klíční kost. V letošní Rallye Dakar je tak po Martinu Plechatém ze stáje KM Racing druhým jezdcem, který nedojede do cíle v Buenos Aires. Jakeš, který chtěl letos bojovat až do cíle s nejlepšími, měl nakročeno k výbornému výsledku. Do středeční etapy odstartoval slovenský motocyklista jako desátý v průběžném pořadí, jenže v etapě mezi Chile a Argentinou ho potkala smůla, když zadřel motor. Ten údajně měnil právě večer před karambolem. Na 254. kilometru spojovacího úseku následoval po poruše agregátu pád, při němž se zranil a rozbil motorku. Mechanici k havárii dojeli a rychle a provizorně mu opravili roztrženou nádrž a nefunkční roadbook. I když si Jakeš po nehodě stěžoval na potlučené rameno, pokračoval dál v jízdě. Později však musel kvůli bolestem zastavit. Jeho stájoví kolegové pak našli v písku mezi CP1 a CP2 už jen opuštěný stroj. Ivan se rozhodl správně, zdraví je přednější. Zavolal záchranáře, a ti jej odvezli na ošetřovnu.

Ze dvou motorkářů KM Racing tak zůstal v soutěži jen český jezdec David Pabiška, který dnešní etapu zajel velmi vyrovnaně. Celou dobu se držel v páté desítce a nakonec se v cíli objevil na 44. místě. V průběžné klasifikaci ale udržel své dosavadní, velmi slušné 31. místo. Lépe si dnes vedl Slovák Radek Matoška, který byl na mezičasech nejčastěji v rozmezí 23. a 25. místa a v cíli si připsal skvělé 25. místo. Celkově si už polepšil na 39. pozici. Jan Veselý z Czech Dakar Teamu dnes dojel až jako sedmdesátý, celkově je na tom o něco lépe - nachází se na 65. pozici.

Od čtvrtého mezičasu dnes chyběl ve výsledcích třetí muž průběžného pořadí čtyřkolek Josef Macháček. Podle oficiálního serveru soutěže jezdec týmu KM Racing zůstal stát se zlomenou zadní nápravou na 105. km měřené rychlostní zkoušky a čekal na pomoc svého týmu. Nejrychlejší čas zajel Argentinec Sebastien Halpern o necelé dvě minuty před svým krajanem Tomasem Maffeiem. Třetí dojel se ztrátou čtyři a půl minuty další Argentinec Alejandro Patronelli, který také nadále vévodí průběžnému pořadí quadů. „Díky Bohu, že to dneska zkrátili, už tak to bylo dost těžké. Mám zraněnou ruku a měl jsem velké problémy s řízením. Je to zázrak, že se mi vůbec podařilo etapu dokončit, ale musel jsem hodně zpomalit. Jediné, co si dnes přeju, je dojet do Buenos Aires, nic víc,“ uvedl očividně znavený Patronelli v cíli.

motorkari.cz