Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Macháček a Plechatý neudrželi pozice

Macháček a Plechatý neudrželi pozice

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Jestliže jsme po pondělní etapě Rallye Dakar psali o argentinském náporu či ofenzivě proti české dvojici, tak v úterý to domácí motocyklisté dovedli k dokonalosti. Králem etapy s cílem v San Salvador de Jujuy se v kategorii quadů stal Tomas Maffei před Sebastianem Halpernem a Alejadrem Patronellim.

Až za tímto trojblokem přijelo do cíle duo stáje KM Racing Martin Plechatý – Josef Macháček. Novým lídrem maratonské soutěže je Halpern.

Náskok argentinských hvězd během měřených úseků postupně narůstal a v cíli časomíra ukázala ztrátu větší než dvacet minut. Pětinásobný dakarský šampion Macháček navíc obdržel za pondělní překročení rychlosti jedenáctiminutovou penalizaci. „Dneska šlo o to takticky a bez chyb projet trať a plně se věnovat navigaci. Myslím, že penalizaci dostane i řada dalších závodníků, protože neprojeli požadované body,“ myslí si třiapadesátiletá motocyklová legenda.

Motocyklisté se museli vracet

Velice unavený přijel do cíle Plechatý. „Měl jsem řadu technických problémů, hlavně s palivovým čerpadlem. Pak jsem deset minut opravoval deformovaný ráfek předního kola,“ krčil rameny, ale vzhledem k tomu, že neudělal žádnou navigační chybu a projížděl trať podle kontrolních bodů, byl poměrně spokojený.

Kategorii automobilů dál kraluje hvězda Volkswagenu Carlos Sainz, i když poprvé nevyhrál. Tentokrát ho zastínil stájový kolega Násir Al-Attiyah. Nejrychlejším jezdcem na dvou kolech se stal Španěl Marc Coma, předloňský vítěz dakarské rallye. V celkovém vedení je ovšem nadále francouzský obhájce prvenství Cyril Després, i když se jeho náskok ztenčil na pouhých čtrnáct vteřin.

O další tři příčky se prokousal dopředu Slovák Ivan Jakeš. Je už pětadvacátý, ale jednoduché to určitě neměl. Stejně jako jeho stájového druha z KM Racingu Davida Pabišku ho potkaly problémy s navigací. Český motocyklista si ale na rozdíl od Jakeše v celkovém pořadí mírně pohoršil. Oba přejeli jeden z kontrolních bodů a museli se vracet. David tak ztratil dvacet a Ivan deset cenných minut.

Další těžká havárie českého kamionu

V kamionech podal úžasný výkon Vladimir Čagin. Po zaváhání v závěru pondělní etapy startoval z pátého místa a se ztrátou dvanácti minut na Firdause Kabirova. Manko brzy zlikvidoval a etapu vyhrál před svým krajanem skoro o sedm minut. Aleš Loprais s navigátorem Josefem Kalinou dojel třetí se ztrátou pouhých pěti sekund na druhého Rusa. Další vozy jsou za touto trojicí už o půlhodinu pozadu.

Smůla českých posádek pokračovala i v úterý. Těžké havárii se tentokrát nevyhnula Tatra Martina Kolomého. Řidič byl transportován s podezřením na frakturu páteře do nemocnice. Vrtulníkem s ním odletěl i zraněný navigátor Jaroslav Lamač. Posádka kamionu Liaz ve složení Vlastimil Vildman, Ladislav Fajtl, Jan Bervic stála hodinu u havarované Tatry a pomáhala svým kamarádům.

Vůz stáje KM Racing pak dokončil náročnou etapu na jedenačtyřicáté pozici a v celkovém pořadí si proti pondělku o dvě příčky pohoršil. „Večer budeme u vedení soutěže ověřovat, jestli čas strávený u nehody kolegů, bude možné naší posádce odepsat,“ sdělil z bivaku týmový manažer Martin Pabiška.

Tady začne pravý jihoamerický Dakar

Tímto sloganem je ohlašována etapa mezi argentinským městem San Salvador de Jujuy a chilskou Calamou. Trasa zavede posádky pochopitelně do And, v průsmyku Paso de Jama dosáhne nadmořské výšky 4800 metrů. Aby se dakaristé dostali včas na vrchol, budou muset do etapy odstartovat ještě v noci. Úvod relativně krátké speciálky je naplánován ve výšce 3300 metrů. Tam na jezdce a stroje čeká tvrdý kamenitý povrch a první písečné duny, které neomylně signalizují nástup obávané pouště Atacama.

Proporce 4. etapy – shodné pro všechny kategorie: přesuny 554 km, měřené úseky 207 km, celkem 761 km.

min