Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Čtyřkolkáři KM Racingu v čele!

Čtyřkolkáři KM Racingu v čele!

Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Image Čtyřkolkářská sekce stáje KM Racing dala o sobě velice hlasitě slyšet hned při prvních speciálních úsecích. Nejlépe si počínal Josef Macháček, druhý je Martin Plechatý, polský mladík Lukasz Laskawiec dojel při své premiéře na Rallye Dakar dvanáctý.

Výborný výkon předvedla i dvojice KM Racingu na dvou kolech. Ve startovním poli nabitém endurovými hvězdami skončil Slovák Ivan Jakeš dvaatřicátý, David Pabiška dojel o čtyři příčky za ním. Oba startují na motocyklech Yamaha. Přesto mohlo být Jakešovo umístění mnohem lepší nebýt karambolu na 149 kilometru. Čelo opanovali jezdci na strojích KTM, nejrychlejší byl Portugalec Ruben Faria.

Jakeš najel v prachu do plotu

Jakeš totiž netrefil v prachu správně trať a skončil v drátěném plotě. Motorka je v přední části poškozená a mechanici budou mít plné ruce práce do rána dát stroj do pořádku. Ivan je zdravotně v pořádku, jen si šel na ošetřovnu ověřit některé šrámy. Pabiška odejel etapu bez nehod či pádů, ale asi v půlce rychlostní zkoušky mu povolil camel-back a všechno mu vyteklo na záda. Po dojezdu vyléval zásoby pití až z bot.

Všichni quadisté české stáje startují na motocyklech Yamaha Macháčkovy konstrukce, pětinásobný dakarský šampion tak v úvodu soutěže zažívá dvojnásobný úspěch. Třiapadesátiletý matador vyhrál etapu před Plechatým o 66 vteřin. „Jsem rád, že jsem dojel v pořádku a zdráv,“ pravil v bivaku spokojený Macháček. „Na trati jsem viděl těžce zraněného motorkáře a mého konkurenta Rafaela Sonika, který měl také těžkou nehodu.“

Problémy měl argentinský obhájce prvenství ve čtyřkolkách Marcos Patronelli, který nastoupil na start po listopadové havárii a jeho zdravotní stav zřejmě není zcela způsobilý zátěži dakarské rallye. Obhájce loňského prvenství nabral ztrátu už při dopoledním přejezdu, nestihl start úvodní rychlostní zkoušky, ale pořadatelé mu povolili vyrazit se zpožděním. Nakonec si připsal devátý čas, na Macháčka ztrácí 9:46 minuty. Polák Sonik ve výsledcích chybí.

Plechatý komentoval etapu jako extrémně rychlou a nebezpečnou. „Chytl mě déšť a s tím související bahno. Technika je v pořádku, jen vyměním benzínovou pumpu. Hned první den se na trati objevily záludnosti v podobě vymletých děr a rýh v terénu, které nebyly uvedeny v itineráři,“ kroutil hlavou.

Nejrychlejším automobilovým jezdcem byl obhájce prvenství Carlos Sainz ze Španělska ve volkswagenu. Výsledky kamionů nejsou dosud známé.

Cestou necestou jihoamerickou buší

V pondělí čeká dakarský konvoj zcela nová etapa, jež vede typickou jihoamerickou buší. Na trase mezi městy Córdoba a San Miguel de Tucumán se motoristé setkají s jiným povrchem než první soutěžní den. Trať se stočí k severu, kde budou jezdci prodírat křovinatým a místy i lesnatým porostem. V části měřených úseků budou motocykly a čtyřkolky znovu odděleny od osobních a nákladních automobilů. Motocyklisté se mohou těšit na množství nerovností, které budou řešit skoky. Posádky ve vozech se musí připravit na nekonečné poskakování a množství nepřehledných zatáček.

Proporce 2. etapy - biky a quady:

přesuny 440 km, měřené úseky: 300 km, celkem 740 km. Auta a trucky: Přesuny 440 km, měřené úseky: 324 km, celkem 764 km.

min