Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Ve druhém Hummeru nakonec Salazar

Ve druhém Hummeru nakonec Salazar

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Jak jsme vás informovali minule, Robby Gordon nakonec nasadí dvě bugyny Hummer, přičemž jméno druhého jezdce bylo obestřeno tajemstvím. Nyní bylo oznámeno, že do vozu usedne někdejší chilský okruhový závodník Eliseo Salazar.

Během sedmatřiceti závodů Formule 1 na sebe tento jezdec příliš neupozornil, pomineme-li slavnou kolizi s Nelsonem Piquetem na Hockenheimringu, po níž dostal Salazar od svého o kolo rychlejšího soupeře pořádně za uši. Později se Salazar přesunul do Indy, kde byl mimochodem též týmovým kolegou Robbyho Gordona. Salazar však nebude ani nováčkem na Dakaru: jel jej již v roce 2009, kdy s bugynou McRae dokončil na 88. místě. Krátce po skončení toho ročníku se poprvé začalo spekulovat nad jezdcovým přestupem do Hummeru pro ročník 2010, nakonec však tehdy zůstal Salazar doma. O rok později se již dohoda podařila a uvidíme, jak úspěšná tato spolupráce bude.

KTM vstupuje do nové éry

Suverénní vládce motocyklové kategorie posledních let, rakouská značka KTM, poprvé nasadí motocykly o objemu 450 ccm. Značka vstoupila do Dakaru v roce 2001 a od té doby nikdy nebyla poražena, díky čemuž si zajistila neuvěřitelných deset triumfů v řadě. Všech těchto úspěchů však bylo dosaženo s motocyklem o objemu 690 ccm. V létě roku 2009 však pořadatelé z důvodu zvýšení bezpečnosti oznámili konec této kategorie, načež KTM oznámila odchod z Dakaru. Jak vidno, po uklidnění situace odchod nenastal.

V nadcházející soutěži nasadí KTM dva tovární týmy: jeden povede dvojnásobný vítěz Marc Coma a druhý trojnásobný vítěz Cyril Despres. Záda jim budou krýt Juan Pedrero Garcia respektive Ruben Faria. Nový stroj byl představen oficiálně v listopadu, leč již v říjnu s ním dokázal Despres vyhrát Marockou rallye.

Kamaz měl menší problémy se sněhem

Ruská zima přidělala jisté starosti hlavnímu favoritovi kategorie kamionů, Kamazu. Její jezdci se nemohli kvůli uzavření letiště dostat ze země, vinou čehož jim uletěly přípoje do Argentiny. Některá média v touze po senzaci dokonce vypustila články, že je start Čagina a spol. ohrožen. Již o den později (ve středu) se však k všeobecnému "překvapení" Čagin objevil v Buenos Aires, a tak je po senzaci...

Patronelli připraven odstartovat

Obhájce vítězství kategorie čtyřkolek Marcos Patronelli se dnes v dobré náladě dostavil na administrativní přejímku. Je tedy téměř jisté, že po těžké nehodě, k níž došlo přesně před měsícem, nakonec do závodu odstartuje. Jeho bratr Alejandro vzpomíná na onu nepříjemnou událost následovně: „Když k tomu došlo, řekl jsem mu, že to není vážně a že nedošlo k žádným škodám. Brzy získal zpět svoji sebedůvěru a teď je zde! Teď ještě uvidíme, co má pro nás připravené samotný závod."

Dakar na ČT4

Jako každý rok, i letos se na ČT4 před odletem na start závodu odvysílal hodinový rozhovor s většinou českých účastníků soutěže. Kromě toho byly natočeny i další rozhovory s našimi závodníky do aktuálního vydání Světa motorů. Během soutěže bude ČT4 každý večer vysílat půlhodinové sestřihy, reprízy budou odvysílány další den po poledni.