Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 České vlajky na rallye Dakar 2011

České vlajky na rallye Dakar 2011

Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Image Prvního ledna 2011 se stovky dobrodruhů postaví na start nejtěžší rallye světa. Mezi nimi tradičně nebudou chybět Češi.

Ano, řeč je o dakarské rallye, která se už třetí rok po sobě pojede v nádherném prostředí Jižní Ameriky. Soutěžící čeká trať dlouhá přes devět a půl tisíce kilometrů, ze kterých bude víc než polovina měřených.

Na nejsušší místo na zemi, chilskou poušť Atacama, ale i přejezd vysokých And a bujnou vegetaci v Argentině, se už teď teší posádky a piloti dvanácti českých strojů. Mezi nimi se objeví po dvou motorkách a čtyřkolkách, tři osobní auta a tradičně nejvíc bude v soutěži našich kamiónů – celkem pět.

V Tatře Aleše Lopraise bude navigovat Josef Kalina, který přesedlal z loni čtvrtého kamiónu v celkovém pořadí, z Liazu Martina Macíka. Ten ovšem tentokrát nejede stejně jako Tomáš Tomeček, který dal přednost podobnému závodu Africa Ecorace. Zajímavou akvizici najdeme také v Tatře Marka Spáčila, který angažoval bývalého šampióna Evropského poháru tahačů na okruzích Davida Vršeckého.

„Je to velmi dlouhý závod, který se s okruhem nedá srovnávat. Z mého hlediska je to nekonečný závod, při kterém je potřeba obrovská koncentrace. Technika dostává strašně zabrat, protože nárazy na trati jsou opravdu silné, a do toho mohou přijít inějaké zdravotní problémy. Vzhledem k tomu, že to bude moje první účast na Dakaru, tak mám trochu obavy,“ říká Vršecký.

Ani tentokrát pořadatelé posádky šetřit nebudou. Navíc při tvorbě trasy vyslyšeli výtky soutěžících z posledních dvou ročníků a zařadili víc úseků, v nichž se stroje budou topit v hlubokých píscích a překonávat duny. Těžší trať čeká i pilot Tatry Marek Spáčil.

„Trať bude plná písku fesh-fesh, vysokých dun a kamení. Kvůli tomu, že se trasa protáhla víc na sever, domnívám se, že bude ještě ostřejší a obtížnější. Rozhodně nečekám změnu k lehčí trati.“

Na vysvětlenou doplníme, že fesh-fesh je dakarská hantýrka pro písek jemný jako popel. Už loni se spekulovalo, že 33. ročník rallye Dakar se pojede opět v Africe. Jenže nestalo se tak a potřetí se vrátil do Argentiny a Chile. Podle mechanika brazilsko–české tatry Jaromíra Martince v Jižní Americe ještě nějaký ten rok zůstane.

„Údajně do roku 2015 by měla soutěž zůstat v Jižní Americe. Ovšem to vůbec není jisté, protože pořadatelé v minulé ročníku avizovali, že se bude startovat z Monaca a pojede se přes Tunisko, Lybii a Agypt. Pravděpodobně tedy rallye zůstane v Jižní Americe, ale to neznamená, že se pojede jen v Argentině a Chile. V úvahu jsou země jako Brazílie, Paraguaj nebo Peru,“ uzavírá Martinec.

Na potvrzení těchto informací si pár týdnů budeme muset počkat. Do startu 33. ročníku dakarské rallye však zbývají už jen dny.

Jan Říha