Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Dakar 2011: Souboj německých značek

Dakar 2011: Souboj německých značek

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image V návaznosti na průběh letošního Dakaru, nemůžeme čekat převratné změny ani začátkem nového roku. V kategorii automobilů se o prvenství poperou značky Volkswagen a BMW.

Volkswagen obhajuje první tři příčky a jejich sestava doznala proti poslednímu ročníku jedinou změnu. Tou je evoluční verze VW Race Touareg 3. Posádky ve složení Carlos Sainz - Lucas Cruz (E), Nasser Al Attiyah - Timo Gottschalk (QA/D), Mark Miller - Ralph Pitchford (USA/ZA) a Giniel de Villiers - Dirk von Zitzewitz (ZA/D) zůstávají ve stejném složení. Proč také měnit posádky, z nichž žádná z nich nechyběla v posledních dvou ročnících Dakaru alespoň jednou na stupních vítězů...

„Máme to nejlepší, co jsme mohli získat," říká před startem ředitel VW Motorsport Kris Nissen. „Nebylo třeba cokoli měnit, kvalita je na naší straně a věříme ve vítězství," doplnil. Naopak konkurenční značka BMW, kterou reprezentují vozy X-raid, vytáhne do boje ve zbrusu nových barvách Monster Energy X-raid Teamu. „Jednička" Stéphane Peterhansel se už v posledním Dakaru držel dvě etapy v čele a celkově opanoval čtyři testy. Na start se postaví s J.P. Cottretem na místě navigátora (společně třikrát zvítězili na Dakaru - 2004, 05 a 07). O přední příčky se pokusí poprat i loni pátý Guerlain Chicherit, kterého jihoamerickým kontinentem povede velezkušený Michel Perin.

Dalšími jezdci za volanty „bavoráků" budou Portugalec Ricardo Leal Dos Santos, Rus Leonid Novitskij, Polák Krzysztof Holowczyc či Argentinec Orlando Terranova (loni devátý). Mezi outsidery rozhodně nebudou patřit třeba americký „šoumen" Robby Gordon s Hummerem, soutěžní multi-šampión Matthias Kahle (bugina SMG), Brazilec Guiherme Spinelli (Mitsubishi).

České barvy bude hájit trojice posádek: Petr Mikula - Ivan Novák (st. č. 388, Vinland Dakar Team - Toyota), Michael Honda - Jan Tománek (st. č. 418, Vinland Dakar Team, Mitsubishi) a Zdeněk Sládek - Pavel Sukop (st. č. 430, Offroadsport, Hummer).

Tomáš Plachý