Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Volkswagen na Dakaru 2011: Carlos Sainz

Volkswagen na Dakaru 2011: Carlos Sainz

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Legendární španělský jezdec Carlos Sainz, podobně jako jeho týmoví kolegové, bude na Dakaru 2011 pilotovat nový Volkswagen Race Touareg 3. Se současným navigátorem Lucasem Cruzem tvoří dvojici od roku 2009 a za ten čas zvítězili ve čtyřech soutěžích v řadě, včetně Dakaru 2010.

Vybrat z etap Dakaru 2011 jen jednu konkrétní se Carlos Sainz zdráhá. "Ve srovnání s africkými etapami je to rozmanitost terénu v Jižní Americe co mě nejvíc ohromuje," přiznává 48letý Madriďan. "Říká se, že nás čekají náročné výzvy. Například loňská etapa mezi La Rioja a Fiambalou byla svým charakterem jako klasická rally. Těžko něco letos předpovědět, organizátor zveřejnil jen pár detailů. Za své působení v mistrovství světa v rally jsem se naučil jedno: Ke každé výzvě která leží před tebou musíš přistupovat s respektem a pokorou."

Dvojnásobný mistr světa v rally, Sainz, přestoupil do světa dálkových soutěží v roce 2005. S Volkswagenem se stal držitelem Světového poháru FIA za rok 2007 a dosud má na kontě šest vítězných vavřínů.

"Etapy v poušti Atacama a na úpatí Kordiller budou určitě opět výjimečné," říká úřadující dakarský šampion. "Největší změnou v Cross Country je pro mě písek, předtím jsem najezdil desítky tisíc kilometrů na pevných površích. Někdy máte před sebou hotovou písečnou hory, jako při Copiapó. Musíte umět písek číst a cítit, k dunám se postavit s respektem."

"Navíc každý jezdec potřebuje i trochu toho štěstí. I Nasser Al-Attiyah a Stéphane Peterhansel, což jsou podle mě nejlepší jezdci v písku, zapadli během Dakaru 2010. Stačí jít trochu víc vpravo či vlevo a můžete na tom profitovat, stejně tak však můžete i ztratit. Nikdo neví co ho čeká za dunou, proto se řídím heslem: Přes písek nevidíš. Dva plus dva se ne vždy v poušti rovná čtyřem."

Carlos Sainz na Dakaru:
2006: 11. místo (Volkswagen Race Touareg 2)
2007: 9. místo (Volkswagen Race Touareg 2)
2009: nedokončil (Volkswagen Race Touareg 2)
2010: 1. místo (Volkswagen Race Touareg 2)

Volkswagen Motorsport