Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Žhavé novinky před Dakarem IV

Žhavé novinky před Dakarem IV

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Včera večer přistála s jednodenním zpožděním v Delta Rocku loď Grande Brasile, která přivezla do Argentiny vozy evropských účasníků Dakaru 2011.

Loď s 550 vozidly soutěžících, asistencí, žurnalistů a organizátorů vyplula z Le Havru třetího prosince. V noci na dnešek pak byly stroje vyloděny a umístěny do zavřené Parc Ferme. V úterý osmadvacátého si je pak vyzvednu závodníci, kteří si pak ve čtvrtek a pátek projdou přejímkama. Domácí posádky budou mít přejímky již ve středu.

Marcos Patronelli stále doufá ve svůj start

Obhájce letošního triumfu v kategorii čtyřkolek Marcos Patronelli stále ještě nevzdal své úsilí o start v nadcházející soutěži. Po těžké nehodě na konci listopadu doufá, že se stihne dát natolik do pořádku, aby mohl vyrazit. „Pořád se ještě nemohu postavit na nohy, ale denodenně cvičím v rehabilitačním centru," říká argentinský quadista. „Jsem extrémně motivován. Zbývá deset dní, což by mělo stačit. Dávám si na start šance tak 60-70 %. Asi nebudu schopen bojovat o vítězství, rád bych však alespoň pomohl svému bratru Alejandrovi."

Gordon bude mít týmového kolegu

Ačkoliv se v seznamu přihlášených objevil v týmu Robbyho Gordona jediný Hummer, nyní Gordon prozradil, že kromě něj pojede ještě jeden vůz. Jméno druhého jezdce však Gordon úzkostlivě tají, oznámeno by mělo být až během příštího týdne. Další novinkou je změna týmových barev. Dosavadní hlavní sponzor, gigant na poli energetických nápojů Monster, odešel k týmu BMW X-Raid, a tak se Gordon domluvil s konkurenční značkou Speed Energy Drink. V důsledku toho byl Hummer přelakován z černé na červenou.

Robby Gordon spolu se svým spolujezdcem Kellonem Welschem doufají, že se jim podaří navázat na své dosavadní úspěchy, mezi něž se řadí i skutečnost, že Gordon jako první Američan vyhrál na Dakaru etapu. „Vyhrát etapu bylo skvělé, ale být prvním Američanem, který vyhraje Dakar, by znamenalo daleko více," říká jezdec. „Se zkušenostmi také člověk pochopí, že nejprve musí porazit samotnou rely, než bude moci porazit své soupeře."

Tým ProDakar s buginami McRae sází hlavně na Coronela a Fontanu

Ačkoliv nelze očekávat, že bude bojovat v popředí startovní listiny, je jedním z nejsledovanějších týmů na Dakaru stáj ProDakar, která nasazuje jednomístné bugyny McRae. Letošní představení pro tuto stáj nedopadlo vůbec dobře, když se ze sedmi buginek dotrápily do cíle jen dvě.

Jednu z nich řídil okruhový specialista Tim Coronel, který bude vedle expilota F1 Norberta Fontany patřit k největším nadějím týmu i letos. „Loni auto nebylo ještě připravené a bylo pro nás výzvou dokončit každou etapu," vzpomíná Coronel. „Nikdy jsem nezažil takové dobrodružství, bylo to hodně náročné, ale užil jsem si to. Každý si myslel, že jsme se zbláznili jet samotní, ale po našem návratu jsme byli oslavováni jako hrdinové, jelikož Nizozemci milují bojovníky. Udělali jsme na buggyně hodně práce, abychom se připravili na nástrahy Dakaru: vyměnili jsme 86 věcí a ozkoušeli jsme je v Maroku. Samozřejmě je náš cíl racionální: první třicítka absolutně."

Startovní listina Africa Eco Race 2011 odtajněna

Nejen Rally Dakar bude v lednu živ fanoušek dálkových soutěží. Souběžně se pojede daleko dobrodružněji pojatý Africa Eco Race 2011 s tradičním cílem v Dakaru. Favoritem mezi automobily bude obhájce triumfu Jean-Louis Schlesser na buggyně své výroby. Konkurovat by mu měl mimojiné někdejší belgický tovární jezdec VW Stéphane Henrard, který se představí s buggynou poháněnou turbodieselem VW. Na startu budou též Jacky Loomans (Nissan Navara), Noel Essers (MAN TGA) a někdejší ředitel Rally Dakar Hubert Auriol (Predator Buggy).

České fanoušky bude patrně zajímat též kategorie kamionů. Těch se přihlásilo sedm a asi hlavním favoritem by měl být Tomáš Tomeček (Tatra). Proti němu se postaví ze známých jmen Elizabeth Jacinto (MAN) či Miklos Kovacs (Scania).

rely.cz