Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Jenda Tománek míří na Dakar

Jenda Tománek míří na Dakar

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Dnes (22.12.2010) v Praze proběhla tisková konference Vinland Dakar týmu, za který jako spolujezdec Michaela Hondy pojede i Jan Tománek. Rozpis je prý podle Jendy jediná věc, která je na Dakaru stejná jako v rally.

Vinland Dakar tým postaví na start jihoamerické soutěže dva osobní vozy. S Toyotou LC120 a startovním číslem 388 vyrazí na tratě Peter Mikula, kterého bude navigovat Ivan Novák. Peter je původem okruhář a objevoval se i na tratích českých soutěží s Hondami. Na post navigátora usedne vedle Petera, stejně jako kdysi v rally, Ivan Novák. Pro pilota to bude již třetí start na Dakaru v Americe. První ročník dojel, loni vypověděl službu motor. Pro Ivana to bude první start na Dakaru. Křest ohněm si vedle Petera odbyl na letošní Silk Way Rally a odtud pochází i jeho přezdívka "Bludička". "Trochu jsme na Silk Way bloudili," komentuje Ivan.

Michael Honda s Janem Tománkem povezou na dveřích Mitsubishi Pajera z dílen Romana Kresty číslo 418. Michael i Honza mají blíže k rally a Dakar je pro ně zatím velkou neznámou. "Do Jižní Ameriky jedeme především s cílem seznámit se s Dakarem," říká pilot. Jan Tománek s ním souhlasí: "Neplánujeme žádný výsledek," říká spolujezdec Martina Prokopa z MS. "Nemáme za sebou ani kilometr v poušti, vlastně jsme si jen odskočili z našich zaměstnání. Chceme dojet co nejdále, najet kilometry a získat nové zkušenosti. Ale nemuselo by být špatné vyhrát třeba kategorii nováčků na Dakaru. "Na dotaz, zda se dá Dakar srovnat se soutěží MS spolujezdec odpovídá: "Nahlédl jsem do rozpisu a je zcela totožný s tím, který používáme v rally. V rally si ale rozpis nejdříve sami napíšeme, pak testy natrénujeme a ještě se průjezdy většinou opakují i při samotném závodě. Tady mě trochu děsí, že ujedeme 9 tisíc kilometrů a pořád bude něco nového."

Společně s Vinland týmem se dnes prezentoval i Extreme racing, který na Dakar vyrazí s podporou Offroadsportu CZ. Posádka Zdeněk Sládek - Míla Janáček pojede s Hummerem H3 EVO Dakar. Zdeněk Sládek pojede na Dakaru poprvé, ale má za sebou cross country rally po celé Evropě a téměř 200 tisíc kilometrů v afrických dunách, kam jako extrémní offroadista často vyráží. To Mílu Janáčka lze považovat za ostříleného dakarského matadora. Tým bude podporovat i rychlá asistence v kamiónu MAN 4x4 a v asistenčním Volvu 6x6 pojede i sám duchovní otec speciálu Hummer EVO Mirek Zapletal.

rally-mania.cz