Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Dakar 2011: Kamazy posilují, Tatra ani Liaz nebudou chybět

Dakar 2011: Kamazy posilují, Tatra ani Liaz nebudou chybět

Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Image Rallye Dakar odstartuje již za dva týdny, znovu v argentinském Buenos Aires. Postupně Vám představíme všechny kategorie Dakaru. Jako první přicházejí na řadu kamiony.

Kamaz s novou posilou

Tato kdysi československá a česká bašta vozů Liaz a Tatra se postupně stala doménou ruského Kamazu. Kamaz pro letošní ročník posílí, když na start nasadí dvojnásobný počet vozů. Opět největším favoritem na vítězství bude šestinásobný vítěz Vladimir Čagin, který si cestu na start více než zkomplikoval nehodou při testování.

Ruské jedničce opět bude krýt záda druhý nejlepší loňský kamion pilotovaný Firdausem Kabirovem a pátý z loňského ročníku, Ilgizar Mardějev. Ten o třetí místo přišel kvůi pětihodinové penalizaci. Hodně velké ambice bude mít posila týmu, vítěz Silk Way Rallye, Eduard Nikolajev. Tým Kamaz doplňují dva vozy pilotované Sergejem Rešetnikovem a Arturem Ardavičusem, které budou spíše rychlou asistencí.

Loprais chce napravit reputaci

České zastoupení bude slabší než v minulých letech. V letošním roce na Dakaru nedojela ani jedna Tatra a o rok dříve nebyl výsledek o moc lepší. Nápravu bude chtít opět zjednat Aleš Loprais, kterému se na jihoamerické půdě nedaří. Jeho spolujezdcem bude na Dakaru 2011 již téměř legendární Josef Kalina.

Dvě Tatry opět vyšle Czech Dakar Team. Velmi rychlý bývá Marek Spáčil, který v tomto ročníku premiérově poveze v pozici druhého spolujezdce Davida Vršeckého, truckového okruhového šampiona. S druhou Tatrou bude bojovat Martin Kolomý.

Liaz bez Martina Macíka za volantem

O co nejlepší výsledek přijede bojovat i Liaz ze stáje KM Racing. Liaz, dnes vlastně Tedom, bude reprezentovat jen Vladimír Vildman. Martin Macík se rozhodl na Dakaru nepokračovat v pozici pilota a tým bude hlídat pohledem manažera.

Posledním českým zástupcem na startu bude Robert Randýsek pro kterého ovšem bude prioritou rychlá pomoc týmu Offroadsport v kategorii automobilů. „Český“ Brazilec Andre de Azevedo bude letos jediným zástupcem Letka Racing Teamu. Svou Tatru bude vodit po jihoamerických tratích, kdežto jeho kolega Tomáš Tomeček vyzkouší Africa Eco Race, konkurenční podnik na africké půdě.

Téměř sedmdesát kamionů na startu

Nizozemskou trikoloru opět podrží tým Gerarda de Rooye. Ten sám na své Iveco nalepí hned druhé nejvyšší číslo. Počítat můžeme i s Marcelem van Vlietem s Manem nebo Wufem van Ginkelem v Ginafu.

Zpestřením je start bývalé motocyklistky, poté pilotky automobilu a nyní kamionu, Andery Mayerové. Ta je přítelkyní devítinásobného vítěze Dakaru v jedné i dvou stopách Petera Peterhansela, kterému bude dělat rychlou pomoc.

motorsport.erasport.cz