Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 FRT Video měsíce !!! Test Tatry před Dakarem 2011

FRT Video měsíce !!! Test Tatry před Dakarem 2011

Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

Image Na oficiálních stránkách Loprais Tatra Team bylo zveřejněno video z testování kamionu Tatra.

FRT Video z testování poslední evoluce kamionu Tatra pro nadcházející Rallye Dakar 2011

Poslední testy svého kamionu před odjezdem na Rallye Dakar absolvoval na Slovensku závodník Aleš Loprais. V písečných dunách ve vojenském prostoru dal tatrovce pořádně do těla. Vojenský prostor Záhorie u Senice na Slovensku, všude kolem výstražné cedule zakazující vstup, nebo upozorňující na ohrožení života, z písku občas trčí torzo vystřelené rakety. Silný vítr okamžitě zahlazuje stopy v navátých dunách písku. Tohle je ideální prostředí pro nácvik jízdy v extrémních podmínkách, připomínajících poušť.

Cvičili zde už Rommelovi vojáci, když se německý wehrmacht připravoval na tažení do Afriky. A právě tady o posledním říjnovém víkendu testoval Aleš Loprais se svým týmem závodní tatrovku, než ji kolem 20. listopadu odešlou lodí do Argentiny, kde se letošní rallye jede. V Čechách takový terén neexistuje, proto zde Lopraisové jezdí trénovat už mnoho let.

Obyčejnému smrtelníkovi to připomíná výcvik kosmonauta. Hlavu vám schovají do helmy, přikurtují vás do sedadla tak, že se ani nepohnete, a málem se ani nejde nadechnout. Než se auto rozjede, zdá se to být trochu přehnané opatření. Pak už ne.

Jakmile se kamion vřítí stovkou do terénu, je jasné, že jedině pásy vás udrží při životě. Vší silou se snažíte udržet jakoukoli pozici, než přijdete na to, že nejlepší je nechat sebou mlátit sem a tam, a udělat ze sebe hadrovou panenku. Jedině tak se to dá přežít. Každou chvíli sice mlátíte helmou o strop, nebo o zadek kabiny, nohy si dělají co chtějí, a žaludek se dere mermomocí ven, ale dá se to zvládnout. Tedy pokud jste se právě nenajedli.

“Tak teď jsme si dali zahřívací kolo, a konečně to můžeme rozjet naplno,“ říká po pár kilometrech šíleného poskakování Aleš Loprais, a skutečně na to šlápne.

Kdo doufal, že víc už to v tomhle terénu jet nemůže, má smůlu. Frekvence nárazů helmou o cokoli rapidně vzrůstá. Po absolvování pár desítek kilometrů si už nepřejete nic jiného, než aby už byl konec. Navíc to co pár metrů vypadá, že se kamion musí převrátit, vždycky to však jako zázrakem dopadne dobře.

Jak je možné při tom všem ještě auto řídit, nemůže laik nikdy v životě pochopit. Těžko si představit, že tak sebou mlátíte sedm set kilometrů v kuse, mnohdy ve stopadesátikilometrové rychlosti. Ale zážitek je to skvělý.

“Každá rallye je šílená řehole,“ říká pilot kamionu Aleš Loprais, podle něhož je cílem těchto posledních testů vyladit hlavně tlumiče a rozložení váhy kamionu. Ten je oproti loňsku silnější, motor má výkon tisíc koní, má lepší brzdy i chlazení, a je lehčí.

“Musíme vychytat mouchy,“ usmívá se Aleš. I proto jezdí v písku absolutně na doraz, jako by ztratil pud sebezáchovy. “Nechceme samozřejmě kamion rozmlátit, ale musíme mu dát pořádně zabrat,“ dodává zkušený pilot.

Letošní 33. ročník Rallye Dakar se jede na území Argentiny a Chile. Startuje se 1. ledna 2011 z Buenos Aires, přičemž trasa povede závodníky až na sever Chile, aby se jinou cestou vraceli zase zpátky. Konec rallye totiž bude po 16 dnech opět v Buenos Aires.

Odkaz na video

ostré testy