Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Ivan Jakeš před Dakarem

Ivan Jakeš před Dakarem

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Starosti s ufinancováním účasti na lednovém 33. ročníku Rallye Dakar nemají jen čeští členové stáje KM Racing.

Potřebnou částku horko těžko shání i "slovenská strela" Ivan Jakeš. Motocyklista z Brezové pod Bradlom ovšem věří, že jeho úsilí bude korunováno úspěchem a na svůj čtvrtý Dakar odjede.

"Na obstarávání peněz pracuji velice intenzivně a takřka nepřetržitě. Mám totiž jedinou možnost - Dakar jet. Finance musím v každém případě sehnat. Nic jiného pro mě neexistuje", říká jednoznačně jezdec, který při minulém ročníku nejobtížnějšího maratónu světa šlapal na paty největším favoritům, ale jeho spanilou jízdu jihoamerickými terény zastavila nehoda.

Zavinil ji v sedmé etapě mezi chilskými městy Iquique a Antofagastou kámen, jenž vlétl do řetězu jeho KTM 690. Následoval pád, při němž utrpěl nepříjemná zranění obličeje a otřes mozku. Při karambolu navíc poškodil stroj a navigaci. Ivan v té době figuroval v celkovém pořadí na skvělé deváté pozici, soutěž pro něj ale předčasně skončila. Den předtím dojel do etapového cíle dokonce na fantastickém šestém místě...

Situace s nedostatkem peněz se podle Jakeše opakuje každoročně. "Je to svým způsobem podobné minulým rokům, i když letos mi to připadá ještě o něco složitější. Účast v dakarské rallye se u nás nedá náležitě prodat. Sponzoring se odehrává spíš na bázi kamarádství. No a kamarádi mají jednou větší možnost pomáhat a jindy zase o něco menší. Potřeboval bych dobrých kamarádů víc, pátrám po nich vlastně celý rok", krčí rameny Jakeš.

Že by nadcházející Dakar kvůli financím vynechal, si vůbec nepřipouští. "Ne, to ne. Stálo nás to už množství sil a celoroční úsilí směřuje k jedinému vrcholu. Motorky jsou nachystané, byla by to ohromná škoda zůstat doma kvůli tomu, že se nepovedlo sehnat zbytek prostředků. Jsem optimista a věřím, že s KM Racingem zase pojedu", doufá černovlasý jezdec, který v případě, že do Buenos Aires skutečně odcestuje, přesedlá na motocykl Yamaha 450.

Zranění z pouště Atacama na něm nezanechalo žádné následky. "Fyzicky se cítím velice dobře a jsem zase připravený na Dakaru závodit. Na motorce jsem toho během roku sice moc nenajezdil, ale to bylo proto, že jsem si v létě nechal spravit koleno. Teď už ale doma každý den trénuji a chystám se vrchol sezóny", dodává motocyklista, který zanedlouho oslaví sedmatřicáté narozeniny.

Milan Novotný