Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2010 Etapa 4 – Marek Spáčil / Czech Dakar Team

Etapa 4 – Marek Spáčil / Czech Dakar Team

Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Image Marek Spáčil si po technických problémech předchozího dne vcelku spravil chuť, o kterou ho nepřipravilo ani zadřené ložisko na náboji a nebýt defektu v závěru etapy, tak to mohlo být etapové čtvrté místo. „Do etapy jsme startovali jako čtvrtý kamion hned za Ginielem de Villiersem.

Po problémech v předchozí etapě jsme požádali vedení závodu o lepší startovní pozici z důvodů bezpečnosti a bylo nám vyhověno, za což jsem moc vděčný," uvedl Marek Spáčil.

Dakar2010

Horská spojovačka přivedla Spáčilovu posádku bez problémů na start rychlostní zkoušky. "Etapa to byla nádherná," popisuje trasu 4. etapy Marek Spáčil. "Hned v úvodu jsme projížděli úzkými serpentinami v úchvatné krajině, jednou jsme museli dokonce couvat." Navigátor Míla Janáček, doplnil, že v nebezpečném horském úseku bylo nutné jet nanejvýš opatrně: "Nemáme problém jet s kamionem 150 km/h, ale ty propasti co byly pod námi vypadaly opravdu hrůzostrašně.

Dakar2010

Velký problém předchozích dní s brzdami se podařilo vyřešit svépomocí. "Brzdy konečně fungují, ale museli jsme přenýtovat obložení," vysvětluje konstruktér Radek Smolka. "Od dvacátého kilometru jsme jeli s defektem pravé zadní gumy, ale zvládali jsme to kompenzovat dohušťováním."

Dojem z velmi dobře rozjeté etapy nakonec pokazil defekt tentokrát pravého předního kola. "Museli jsme ven a dělat gumu, což nás stálo 20 minut a čtvrté místo. Nicméně jedeme dál a auto dnes fungovalo perfektně." Marek dojel 11ý a v celkovém pořadí figuruje na 16ém místě.

Marek Spáčil se ještě krátce vrátil ke smolné třetí etapě, kdy na vrcholu nezdolané duny unikla z chladícího systému drahocenná voda. "Potřebovali jsme nalít do chladiče 35 litrů, které jsme postupně sehnali od fanoušků podél trati. Použili jsme i veškeré naše zásoby. Zbyla nám pouze 1 láhev a otázka byla, jestli ji vypít nebo nalít do chladiče. Skončila v chladiči, ale bylo to těžké rozhodnutí, protože žízeň je hrozná a dělat defekt v kombinéze, helmě a čtyřicetistupňových vedrech je vražedné, zejména když nemáte ani deci vody. Rozhodně bych nechtěl umřít na poušti a žízní.

Míla Janáček nezapomněl na dálku poblahopřát pětinásobnému vítězi dakarské rallye: "Chtěli bychom poblahopřát Čaginovi, který v úterý slavil čtyřicátiny a nadělil si k nim dárek v podobě 51. vítězství v etapě. Klobouk dolů."

Czech Dakar Team