Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2010 Etapa 4 – Martin Macek / Czech Dakar Team

Etapa 4 – Martin Macek / Czech Dakar Team

Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Image Asi největšího zklamání se v úterý dočkal nejlepší český motorkář Martin Macek. Martin chtěl v této etapě nastoupit a poprat se o skvělý výsledek. Zpočátku Macek doslova letěl, ale po přejezdu ve vysoké nadmořské výšce Martinovi na 35km úterního speciálu odešel motor.

Na poslední tankovačce ještě šel naprosto v pořádku, žádné známky problémů, ale po 15km jízdy v horách to začalo střílet a motorka vynechávala, podobně jako v předchozí etapě. Martin zastavil a zkusil ještě vyměnit zčernalou svíčku, ale technické problémy se dál rychle zhoršovaly, až se motorka zastavila úplně. "Snažil jsem se to spravit," popisuje Martin svou marnou bitvu. "Výměna svíčky nepomohla. Pak jsem otevřel filtr a bylo mi jasné, že je to vážnější – a protože šel olej do sání, pokračovat se nedalo."

Dakar2010

Co mohlo být příčinou problému? "To je teď těžké říci, ale hodně lidí si tady stěžuje na nekvalitní benzín. Něco na tom asi bude. Až se motor otevře, tak to bude jasnější, ale vidím to buď na prasklý píst, nebo hlavu, komentoval situaci Martin Macek."

Dakar2010

Když si Martin nemohl pomoci sám, tak se snažil alespoň sehnat pomoc od projíždějících kolegů, protože CP (kontrolní bod) byl na dohled. "Zastavili téměř všichni a jeden Holanďan mne odtáhl na CP, který byl shodou okolností na silnici. Tam se mi podařilo stopnout domorodce s pickupem, který se mě ptal, kam že to chci jet. Když jsem řekl, že do Copiapa, tak prohlásil, že mě tam hodí. Jenže protože jsem nejel po závodní trati, tak jsem neprojel 7 way pointů z devíti a to rozhodlo o jediném – definitivní konec.“

Martin se ještě pokusil dohodnout s pořadateli pokračování v závodě za předpokladu udělení výraznější penalizace, ale nebylo mu vyhověno. Kdyby to prý byly tři chybějící way pointy, tak by možná udělali výjimku, ale takhle to prostě nešlo. Ředitel moto sekce Martinovi ukázal zkřížené prsty a tím jeho účinkování na letošním Dakaru skončilo. Pravidla platí pro všechny.

Co tedy plánuje Macek v následujících dnech a do budoucna? "Rád bych dokončil Dakar alespoň jako člen doprovodu a pomáhal klukům. Co bude dál se uvidí, ale protože příští rok už pojedou jen čtyřistapadesátky, tak budu muset nasednout buď na čtyřkolku nebo vlézt do kamionu. Na mně je s mými 100 kilogramy čtyřistapadesátka prostě příliš slabá."

Czech Dakar Team