Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2009 Dakar 2009 odstartován brífingem

Dakar 2009 odstartován brífingem

Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Image Dnes v 11.00 Rally Dakar 2009 začala úvodním briefingem v areálu výstaviště La Rural. Hned při vstupu všechny posádky vyfasovaly itinerář zítřejší úvodní etapy. Briefing zahájil ředitel soutěže Ettiene Lavigne, který přivítal všechny závodní týmy a poděkoval jim za to, že i přes změnu kontinentu zůstali věrni dobrodružství jménem Dakar.

Poté poděkoval i vládám a úřadům Argentiny a Chile za spolupráci při zajištění trati a podmínek pro konání soutěže. Dále ve své řeči zdůraznil některé odlišnosti od „africké verze“ Dakaru, zmínil dodržování zejména bezpečnostních hledisek a dodržování rychlostních limitů v etapách – opět budou sekce s omezeními na 30, či 50 km/h (zejména obce a osady, tankovací zóny), pro kamiony platí max. rychlost 150 km/h, pro doprovody 90 km/h a pro novinářské a pořadatelské vozy 110 km/h. Novinkou na trati budou tzv. „public zones“, tj. místa, kde budou moci rally sledovat diváci, TV kameramani a novináři – neplatí zde sice žádná rychlostní omezení, nicméně si v těchto místech máme počínat opatrně.

Image

Po řediteli soutěže si vzal slovo sportovní ředitel David Castera, který v úvodu zhruba popsal, co na závodníky čeká. Řekl, že úvodní část v Argentině bude méně náročná a spíše rychlejší, rozhodující a velmi obtížné etapy přijdou až v Chile a zejména pak po volném dni. Zdůraznil, že nás čekají velmi vysoké teploty – až 45°C, a proto je nutné mít s sebou neustálou zásobu vody – v místech CP bude možnost doplnění. Dostali jsme informace ke startovním procedurám do etap – kamiony kromě první etapy budou startovat dle společné klasifikace s osobními auty.

Pak už se David věnoval dnešnímu a zítřejšímu programu. Dnešní podium začíná pro motorkáře v 17.00, kamiony jsou jako poslední, čas pro výjezd posádky „Livescore“ je 21:37. Zítra je na programu etapa do Santa Rosa de la Pampa, 196 km spojovačky, 371 km speciálu a zbývajících 166 km spojovačky do bivaku. Terén nemá být příliš náročný a bude to velmi rychlé. Start prvního motorkáře je v pět ráno, kamiony jdou na start po jedenácté, do speciálu odstartují po druhé hodině odpolední.

Důležitou informací pro všechny je, že pro dnešní den (a zároveň i pro poslední den rally – 18.1.) platí čas Buenos Aires (tj. proti Česku –3 hodiny), od zítřka již bude oficiální čas –1 hodina (tj. proti Česku –4 hodiny)!

Radek Smolka, LRT