Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2009 Do odjezdu zbývá už jen pár dnů

Do odjezdu zbývá už jen pár dnů

Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Image Termín odjezdu desetičlenného MS Rally Truck týmu do Buenos Aires se blíží. Do startu jednatřicátého ročníků rallye Dakar zbývá už jen několik dnů. Přesto že auta jsou už nachystaná a plují ke břehům Jižní Ameriky, jejich posádky jsou stále v jednom kole. „Myslel jsem, že po příjezdu z technických přejímek již bude pohoda, ale opak je pravdou.

Hned v pondělí po příjezdu z Le Havre to začalo. Všichni se na mne vrhli, jako bych byl rok nedostupný. Spousta věcí v rámci mé stavební firmy šla při finišování na přejímky bokem a teď to musím vše do konce roku dohnat,“ sdělil manažer týmu a první pilot závodního Liazu 4x4 Dakar Marek Spáčil.
Jako správný podnikatel také musí zajistit provoz své stavební firmy tak, aby fungovala i během měsíce, kdy se bude prohánět závoďákem po Jižní Americe.

Druhý pilot Zdenek Kubeša se zotavil z nutné operace nohy. Před několika týdny mu lékaři odstranili podkožní výrůstek. „V tuto chvíli je pro mne důležité, že operace nohy se zdařila. Připomíná mi ji jen patnácticentimetrová jizvička,“ pochvaloval si výkon zdravotníků Zdenek. Stejně jako Marek, i Zdenek ještě před odjezdem řeší poslední pracovní povinnosti.

Výjimkou není ani navigátor Jarda Lamač. „Každý den je něco důležitého, chodím spát po půlnoci, vstávám v šest, na zábavu není čas. Nemám čas myslet ani na Vánoce ani na odjezd do Ameriky,“ řekl Jarda a dodal: „To jsem ale rád. Protože když se na něco člověk moc těší, tak to pak většinou nenaplní jeho očekávání.“

Image

Větší klid vládne mezi posádkou mechaniků, jenž etapy závodu Dakar 2009 absolvují v doprovodné Tatře 6x6. Ti mají nejnáročnější přípravy za sebou. „Nijak zvlášť se nyní nepřipravuji. Auta už jsou na cestě. Naše práce bude potřeba až přímo v Buenos Aires,“ uvedl mechanik Kamil Grygar. Tomáš Hubený se snaží vylepšit fyzičku v tělocvičně, kam dochází několikrát týdně.

Chystá se také novinářský tým. Standa Berkovec s Jirkou Žákem tento týden ladili organizaci tiskové konference v Praze a řešili fototechniku. „Prezentační záležitosti zaberou dost času, stejně tak připravit poslední tiskovou konferenci před odjezdem a sladit veškeré informační toky v rámci informování široké veřejnosti," řekl manažer týmu, kterému ani oblast médií není cizí. Jednoho z předchozích ročníků závodu se účastnil také jako novinář.

Celý MS Rally Truck tým se sejde tento víkend na poslední pracovní poradě před odjezdem. Ten je plánovaný na 28. prosince, kdy se posádky vydají do Paříže odkud následující den poletí do Madridu a odsud už do Buenos Aires. Přistání proběhne okolo 21 hodiny tamního času, přičemž v České republice v tu dobu bude o tři hodiny více. V Buenos Aires tým stráví čtyři dny. „Musíme si převzít vozidla a provést jejich technickou kontrolu,“ dodal Marek Spáčil.

Zuzanka Pršalová, MS-rally Truck Team