Get Adobe Flash player
Home

Rallye Dakar 2012 bude opět náročnější

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Trasa příští Rallye Dakar je už známá od března, ale jinak se toho o 34. ročníku ještě moc neví. Zatím je prakticky jasné jen to, že se startuje na Nový rok 2012 z Mar del Plata na východním pobřeží Argentiny a cíl je 15. ledna v peruánské metropoli Limě.

Veřejnost asi nejvíc zajímá, jak to bude vypadat právě v nové zemi maratonské rallye Peru. Charakter soutěže se tam zřejmě příliš nezmění. Po pouštních úsecích v Argentině a Chile se bude nejspíš pokračovat v podobném scénáři i na neznámém území.

Podle zatím neoficiálních informací mají posádky do Peru vjet z chilské Ariky a pokračovat přes Tacnu do Arequipy. Další etapa by měla účastníky rallye zavést poblíž záhadného místa, kde se na náhorní plošině Nazca nachází přes 300 obřích obrazců vytvořených dávnou indiánskou civilizací. Následovat by měla jízda do města Asia a na závěr dojezd do Limy.

Technika se zpátky poplaví přes Panamský průplav

Větší podrobnosti se dají očekávat po prezentaci Rallye Dakar 2012, která proběhne za účasti nejvyšších představitelů soutěže 28. dubna v Praze. „To že se pojede zase jinam, je určitě chytrý nápad. Je to takový předstupeň toho, že se má za další dva roky startovat z brazilského Sao Paula a v plánu je okruh přes celou Jižní Ameriku,“ soudí dvacetinásobný účastník dakarských soutěží Josef Kalina.

„Trochu náročnější pro Evropany bude po skončení závodu návrat od Pacifiku než býval minulé roky od Atlantiku. O dost komplikovanější a pro pořadatele dražší bude zpáteční transport techniky. Ta se bude muset z Peru do Le Havru plavit přes Panamský průplav, a to se proti cestě z Buenos Aires v minulých letech také o dost prodlouží.“

I start z Mar del Plata prý bude složitější než byl v posledních třech letech z argentinské metropole. „Všechny účastníky včetně závodních a doprovodných strojů čeká ještě před začátkem čtyřistakilometrový přesun z Buenos Aires. Na doladění těchto detailů ale mají týmy ještě dost času,“ dodává Kalina.

Jiří Hasman