Get Adobe Flash player
Home AKTUÁLNÍ ZPRÁVY MS Cross Country Rallye Tomáš Tomeček odpovídal

Tomáš Tomeček odpovídal

Image Zkušený dakarský harcovník Tomáš Tomeček odpověděl na dotazy čtenářů Erasport.cz, které jste mu v minulých dnech mohli položit.

Marek: Dobrý den Tomáši, gratuluji Vám ke skvělému vítězství v Africa Eco Race 2011. Jsem rád, že alespoň Vy úspěšně hájíte značku Tatra. Jak to vidíte s budoucností tohoto závodu? Myslíte si, že se z toho časem stane prestižnější záležitost, kde bude startovat více závodníků? Nebo to zůstane v tomto rozsahu, podobné jako první ročníky Dakaru?

Tomáš Tomeček: Díky za gratulace, je velká škoda všech Tatrovek, které nedojely, ten pocit zklamání znám, snad se jim to podaří příště. Shodou okolností jsme jediná Tatra, která dojela do cíle v závodech v Americe a Africe. Ohledně dalšího, již čtvrtého ročníku, Africa Race pevně věřím, že počet startujících posádek ve se všech kategoriích zvýší. Vždyť trasa a náročnost soutěže odpovídá klasickým africkým Dakarům, kde soutěžící posádky, mimo úžasné průjezdy nádhernou africkou liduprázdnou krajinou, najdou měkké písky, duny, rychlé pláně, průjezdy obtížným kamenitým terénem, atd. Osobně bych tomuto závodu přál více účastníků, ale jen do té míry, jak Vy píšete, do podoby prvních Dakarů. Nechal bych závodníkům ve světě možnost volby mezi „velkým“ Dakarem v Argentině a africkou soutěží jedoucí ve stopách prvních Dakarů, končících skutečně v Dakaru.

Jara: Dobrý den, budete startovat na dalším ročníku? Uvítal byste, že by na Africa Race startoval například Loprais, Macík, Spáčil, Kolomý, Randýsek a nebo Firdaus Kabirov či někdo jiný z Kamazu? Děkuji za odpověď.

Tomáš Tomeček: Zatím nevím, čekají nás jednání s našimi partnery, přizpůsobíme se jejich požadavkům. Určitě by bylo dobré, pro pořadatele i pro závodníky, kdyby tam někdo ze jmenovaných týmů přijel závodit, zvedla by se tím úroveň soutěže.

Jara: Dobrý den Tomáši, byl byste rád, aby se Dakar vrátil do své domoviny?

Tomáš Tomeček: Ano, jsem toho zastánce, jednak proto, že se mi v Americe zrovna nedařilo, a hlavně proto, že Dakar je v Africe a terény, které jsou k dispozici, jsou parádní a úžasné.

Bazi: Jak je to nyní s bezpečností na „pravém“ Dakaru? Opravdu bylo nutné přemístit „nepravý“ Dakar do Jižní Ameriky? Nebo si to jen vynutily tovární týmy pro lepší komerčnost? Děkuji za odpověď.

Tomáš Tomeček: Během soutěže jsme nepocítili žádné nebezpečí, naši skupinu hlídali místní vojáci a policisté, vše probíhalo opravdu bez problémů. Organizátoři zvládli bezpečnost soutěžících na výbornou. To je fakt z ledna letošního roku, více komentovat přesun soutěže v roce 2009 do Ameriky si netroufám.

Adéla: Zajímalo by mě, jaké jsou náklady na start na Rallye Dakar v Americe a jaké v Africe. Děkuji.

Tomáš Tomeček: Náklady na soutěž v Africe jsou poloviční, což je velmi sympatické.

p