Get Adobe Flash player
Home AKTUÁLNÍ ZPRÁVY MS Cross Country Rallye Baja Saxonia

Baja Saxonia

Image Ve dnech 13. až 15. května se místní tým bratrů Svobodových zúčastnil prestižního závodu rally "Baja Saxonia" v Německu, kterého se účastnilo celkem 328 posádek v 6 kategoriích. V kategorii vozů nad 7,5 tuny, kam patří i Tatra 815 4x4 místního týmu.

Účastnilo se celkem 17 posádek z celé Evropy např. Holanďané Ton Stoker s vozem Iveco, Hans Bekx s vozem DAF, Johan Elfrink a Leon De Wit s Mercedesy, Němec Tilo Süptitz s vozem MAN a Polák Krzysztof Ostaszewski s vozem Mercedes Zetros.

Přestože si tým Svobodových staví vůz téměř sám, těší se úspěchům a v letošním prvním závodě potvrdil výbornou připravenost vozu i posádky a ve velké konkurenci se v obou etapách závodu umístil na druhém místě.

Polák Ostaszewski, který vyhrál první etapu, v posledním kole převrátil vůz na bok, čímž se propadl a tak tým Svobodových obsadil celkové první místo.

V průběhu závodu se potvrdil i smysl pro fair-play, když třem posádkám pomohli s vyproštěním zapadlých vozů. I přesto si však udrželi celkový náskok na druhého Hanse Bekxe (více než 9 minut).

Při vyhlašování výsledků závodu všem z týmu ztuhla krev v žilách. Pořadatelé přeházeli celou výsledkovou listinu a tým vyhlásily až na 9. místě. Po bouřlivé debatě s pořadateli bylo vše napraveno a proběhlo nové vyhlášení výsledků, tentokrát již se správným pořadím.

Foto a text: Petr Valášek