Get Adobe Flash player
Home AKTUÁLNÍ ZPRÁVY MS Cross Country Rallye Trasa Silk Way Rally 2010

Trasa Silk Way Rally 2010

Image Pojďte s námi nahlédnout do záludností trasy letošního ročníku Silk way Rally. Zdá se, že pověsti o množství písečných úseků nelhaly. Trasa dlouhá přes 4000 kilometrů s sebou nese symbolicky 2014 kilometrů speciálních zkoušek, číslovka indikuje samozřejmě letopočet olympiády v Soči. Celková délka etap ponese v pravdě dakarské parametry, délky přes 700 kilometrů nejsou žádnou výjimkou.

Co do délky speciálek jsou první tři etapy spíše zahřívací, zatímco další čtyři dějství Silk Way Rally budou znamenat dokonalou prověrku na Dakar. Po startu v Petrohradu se na zahřátí dají soutěžící 86 kilometrů rychlostní zkoušky ve vojenském tankodromu s řadou skoků a úzkých rozbitých cest mezi stromy, jílovité podloží by se mělo střídat s písčitým. 336 kilometrů na dvě části speciálek druhé etapy přinese zejména sprintérské úseky.

Třetí etapa zavede soutěžící na trasu legendární Rallye Paříž-Peking 1992. Zatímco tehdy vedla etapa z Moskvy do Tambova, bude se soutěžní pole tentokrát pohybovat v Lipecku také na úrovni Moskvy. Třetí etapa zároveň ukáže jeden z typických rysů letošní trasy: dlouhé spojovačky, i přes 400 kilometrů. Inu, jízda Velikou zemí něco stojí. Trasa třetí etapy by však neměla být nijak nudná, naopak měla by vést poměrně hornatou oblastí. Čtvrtá speciálka, končící u bran Volgogradu po únavné a dlouhé spojovačce nabídne vpravdě lahůdkový charakter, vždyť 60% její délky budou zaujímat trasy mimo pist, v písku a dunách a vůbec velká variabilita povrchů a navigační náročnost podtrhnou její spíše technický než rychlostní charakter.

Tím teprve hlavní a zásadní část etapy začíná, hned další dějství do Astrachani nabídne nejen nejdelší speciálku celého závodu (446 km), ale také pořádný speiál dakarských parametrů, končící v deltě Volhy na březích Kaspiku. Trasa bude velmi rozmanitá, od stepního scharakteru až po dunové ergy. Pořadatelé slibují nízké a měkké duny bičované větry takovým způsobem, že absence ryzenávětrné strany pořádně ztíží orientaci.

Pouštní etapy budu pokračovat. Šestá etapa do Jelisty, v oblasti zvané Malé Mongolsko, nabídne zrádné pisty a hodně navigace v neobydlené oblasti se spoustou divoké fauny. Ještě na jejím konci čekají na soutěžící dunová pole. Sedmá etapa do Majkopu, dlouhá téměř 800 kilometrů, nabídne rozmanitou speciálku členitým předhůřím Kavkazu, možná nejkrásnější v celém ročníku. Spousta cest a křížení podtrhne klíčovou úlohu navigátorů.

Kdo by si myslel, že osmá etapa do Soči s pouhými 16 kilometry speciálky nemůže už nic rozhodnout, možná by se mýlil. Speicálka může spíše jen pohřbít všechny naděje, když odstartuje na vrcholu hory do údolí, po březích horské řeky, velmi technickými a kluzkými pasážemi s průměrnou rychlostí nejlepších jen kolem 35 km/h. Cíl spatří ti nejlepší nikoli přímo v Soči, ale v Krásné Poljaně, pravém centru příští zimní olympiády.

Rozpis etap Silk Way Rally 2010:

1. etapa: Petrohrad – Staraja Russa, 415 km / 86 km
2. etapa: Staraja Russa – Vjazma, 630 km / 336 km
3. etapa: Vjazma – Lipeck, 617 km / 218 km
4. etapa: Lipeck – Volgograd, 790 km / 302 km
5. etapa: Volgograd – Astrachaň, 594 km / 446 km
6. etapa: Astrachaň – Jelista, 500 km / 394 km
7. etapa: Jelista – Majkop, 791 km / 347 km
8. etapa: Majkop – Soči – Krasnaja Poljana, 375 km / 16 km

Jiří Vintr