Get Adobe Flash player
Home AKTUÁLNÍ ZPRÁVY MS Cross Country Rallye Baja Severnyj Les odstartovala

Baja Severnyj Les odstartovala

Image Specifická je tato Baja už jen tím, že se jede v Rusku – zemi neomezených možností! :-) Další specifikum je v tom, že se jako asi jediný závod tohoto druhu jede na ledu a sněhu. Bohužel letošní počasí, kdy jsou teploty zde, v okolí St. Peterburku, lehce okolo nuly, závodu moc nepřeje, ale v okolních lesích je stále sněhu dost.

Loni zde bylo mínus třicet a byl vůbec problém nastartovat závodní auta. To nás „bohužel“ letos nečeká. Uvidíme jak bude vypadat trať.

Dnešní prolog na paralelní trati byl jistě divácky atraktivní a 3km dlouhá trať, která byla zčásti zmrzlá, z té druhé rozbředlá, dala pneumatikám s hroty co proto. Její obhlídka byla povolena den předtím, ale my jsme tou dobou řešili přezutí našeho vozu právě na speciální pneumatiky s hřeby, které jsou povoleny speciálně pro tento závod a tedy jsou k dostání prakticky jen zde od organizátorů závodu.

Image

Startovalo se po dvojicích a areál podobný naší české Sosnové, vzdálený asi 50 km od St. Peterburku byl i přes nepřízeň počasí (déšť se sněhem) plný diváků. Okruh jsme absolvovali ve dvojici s lotyšským jezdcem Janisem Naglisem, kterého dobře známe nejen z Dakaru, ale i jako vítěze několika ročníků Latvian Baja. Proto nás trochu překvapilo, že jsme s naším dieselovým Pajerem projeli cílem o tři vteřiny dříve jak on se svým speciálem Mitsubishi Pajero 4.0 V6. Dalším překvapením pro nás bylo, že rychlejšími byli jen domácí Nissany Borise Gadasina a Ruslana Misikova. Oba jsou vítězi tohoto závodu (Gadasin 2007, Misikov 2004) a když za námi zůstali i další favorité Berkut (vítěz ročníků 2005 a 2006) či Novitskyj (mistr Ruska 2007), můžeme být po dnešku spokojeni. Opět jsme v tuto chvíli nejvýše postavený vůz Mitsubishi a navíc jsme obdrželi již za prolog pohár, neboť byl také samostatně hodnocen! :-)
O to těžší bude tuto pozici během následujících dní udržet, neboť trať dlouhá 85km se pojede zítra 3x a v neděli ještě 2x v protisměru. Díky počasí můžeme čekat, že se bude kolo od kola zhoršovat a tak ani nechceme v tuto chvíli uvažovat v jakém stavu bude v neděli odpoledne…

Míla Janáček