Get Adobe Flash player
Home AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Dakar news Dakar čeká po rozšíření do Peru více písečných dun

Dakar čeká po rozšíření do Peru více písečných dun

Image Rallye Dakar již pevně zakotvila v Jižní Americe a nadcházející ročník povede od břehů Atlantiku až k pobřeží Tichého oceánu.

Organizátoři v roce 2012 přidají k hostitelským zemím Argentině a Chile nově i Peru.

"Jsem posedlý bacilem cestování, dobrodružství a objevování a budu rád, když to půjde ruku v ruce s Dakarem," řekl ředitel závodu Francouz Etienne Lavigne v české metropoli v sále zaplněném většinou českými současnými i bývalými jezdci Dakaru. Těm v čele s šestinásobným vítězem soutěže kamionů Karlem Lopraisem předal dakarskou medaili za zásluhy. .Peru se stane již 33. zemí, kterou Rallye Dakar ve své historii navštíví, a v budoucnosti je podle Lavigne možné, že trasa povede rovněž skrz Bolívii, Brazílii, Paraguay či Uruguay. "Dakar v Jižní Americe pár let zůstane," řekl Lavigne, který si pochvaloval, že letošní ročník přímo u trati podle odhadu sledovalo pět milionů fanoušků.

Rallye Dakar Rallye Dakar 2012 odstartuje 1. ledna v argentinském Mar del Plata. Bude mít pět etap v Argentině, stejný počet v Chile a v Peru se pojedou čtyři s cílem v Limě. "V Peru najdeme pouště písečné i skalnaté, ale jiné než v chilské Atacamě. A mnohem víc to připomíná Afriku. Budou to čtyři dny dun. Prostě písek a písek," řekl Lavigne.

Českého pilota kamionu Aleše Lopraise potěšilo, že se Dakar dostane do Peru, jak z historického hlediska, tak ze závodního. "Bude hodně písku a je dobře, že se Dakar bude rozhodovat v dunách. To ho odlišuje od ostatních závodů," řekl Loprais. "Je dobře, že Dakar našel stabilní útočiště a rozvíjí se a objevuje další zajímavé terény."

Rallye Dakar Dakar se vrací k systému startu a cíle v jiném místě. Předchozí tři ročníky v Jižní Americe začínaly i končily vždy v argentinské metropoli Buenos Aires. "Je dobře, že to zase chytá etapovou koncepci," řekl pětinásobný šampion na čtyřkolce Josef Macháček, který uvažuje, že pojede na bugině. Přihlášky na rok 2012 se otevřou již 16. května.

Do roku 2007 se Dakar jezdil v Africe s cílem v senegalském Dakaru. Ročník 2008 byl z bezpečnostních důvodů zrušen a pak se přesunul do Jižní Ameriky. "Tenhle přesun byl jen další zhodnocení a posílení závodu," mínil Lavigne.

ČTK