Get Adobe Flash player
Home AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Dakar news Organizátoři Dakaru zveřejnili trasu ročníku 2012

Organizátoři Dakaru zveřejnili trasu ročníku 2012

Image Organizátoři slavného závodu Rallye Dakar dnes na velké tiskové konferenci v Paříži odhalili své plány ohledně 34. ročníku tohoto velkého motoristického dobrodružství. I následující ročník 2012 se uskuteční v Jižní Americe a kromě Argentiny a Chile zavítá kolona jezdců i do Peru.

Nejprve trochu financí a historie. Jedna z pořadatelských zemí Argentina oznámila, že náklady na Dakar 2011 pro ni činily šest milionů dolarů, kompletní zisky se vyšplhaly na 180 milionů dolarů.

To jsou skvělá čísla, nicméně závod se letos podle organizátorů potýkal s poklesem fanoušků okolo trati a v dojezdových místech, což by mohlo do budoucna odlákat část sponzorů. A to bylo přitom odhadnuto, že v Argentině přilákaly závody 3,5 miliónu fanoušků, v Chile pak o dva miliony méně. Jak známo, do roku 2007 vedla trať převážně pouštěmi v severní Africe a cíl býval v senegalském Dakaru. Ročník 2008 byl ale z bezpečnostních důvodů zrušen a závod se přesunul do Jižní Ameriky. Ačkoli závod tak pro některé fanoušky, jezdce a týmy ztratil na zajímavosti, změna se nakonec osvědčila a úžasné trasy v Argentině s Chile se postaraly o to, že Dakar žije dále. „Zůstaneme i nadále v Jižní Americe, protože je to bezpečnější. Situace v Africe se ještě příliš nezlepšila,“ vysvětil už dříve ředitel závodu Etienne Lavigne.

Organizátoři nyní rozhodli a na velké tiskovce v Paříži oznámili, že Argentina a Chile si v dalším ročníku Dakaru ponechají po pěti etapách, novinkou jsou pak poslední čtyři etapy v další jihoamerické zemi – Peru. „Znamená to, že se místo dvanácti dnů se pojede za rok čtrnáct,“ uvedl Lavigne a dodal, že v dalším roce se s Dakarem počítá i v Brazílii. Jen tam bude potřeba najít vhodné trasy. Rallye Dakar 2012 tak odstartuje na Nový rok na východním pobřeží Argentiny v Mar del Plata, nějakých 400 km od Buenos Aires, kde se startovalo a končilo letos. Přetěžký závod skončí v hlavním peruánském městě Limě 15. ledna. Letecky jde o 5000 kilometrů, závodníci však najedou cestou necestou, horskými průsmyky And a nevyzpytatelnou pouští Atacama kilometrů přes 9000.

„Myšlenka závodů od břehů Atlantiku k pobřeží Tichého oceánu nás prostě nadchla. Po prvním dnu v pískových dunách zamíří trať na sever Argentiny a bude křižovat oblast And. Potom bude následovat rovná pasáž v Chile podobná jako letos, jenže se nezastavíme na hranicích s Peru, ale vstoupíme na jeho území. V Chile nás čeká sedm či osm dní na skutečné poušti. Peruánská část zase bude velmi zajímavá, nádherná a výjimečná," konstatoval Lavigne na dnešní tiskové konferenci, na které byli přítomni i argentinský ministr turistiky Enrique Meyer, chilský státní tajemník pro sport Gabriel Ruiz Tagle a nejvyšší peruánský sportovní představitel Arturo Woodman Pollitt. Na peruánské území mají jezdci přejet z chilské Aricy a pokračovat údajně budou přes Tacnu do Arequipy, kde budou poprvé na peruánském území nocovat. Další etapa by měla vést z Arequipy přes Playa Tanaka do historické Nazcy. Příští den by měli mít před sebou etapu Nazca - Palpa – Asia. A pak už by je čekal jen symbolický dojezd do hlavního města Peru Limy. Jednotlivé týmy mohou začít podávat přihlášky od 16. května. Naloďování evropských účastníků začne už v listopadu, technické a administrativní přejímky v Argentině se budou konat od 29. prosince.

motorkari.cz