Get Adobe Flash player
Home AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Dakar news DAF oznámil svůj konec na Dakaru

DAF oznámil svůj konec na Dakaru

Image Holandská automobilka DAF oznámila konec svých aktivit ve směru k Rallye Dakar. Tyto aktivity se týkají zejména vývoje závodních motorů pro týmy Jana de Rooye a Hanse Bekxe. Stalo se tak poté, co se vozy DAF v letech 2002-2007 prosadily na stupně vítězů pouze jednou, a to i přes vynikající výkonové předpoklady a skvělé ekonomické zabezpečení smluvních týmů.

Největším úspěchem Dafu v době po jeho návratu na Dakar tak bylo třetí místo Gerarda de Rooye z roku 2004. O rok později dojel Hans Bekx do Dakaru druhý, ale v cíli byl vyloučen. V posledním ročníku už de Rooy startoval z homologačních důvodů na vozech Ginaf, ovšem vybavených agregátem mateřské automobilky DAF. Právě motory se oběma ostrým vozům staly osudnými, shodou okolností ve stejné etapě do Zoueratu.

Jak to tedy s oběma týmy bude vypadat na Dakaru 2008? Jan de Rooy opět použije vozy Ginaf X2222 s nezávislým zavěšením kol, ale s motorem Iveco Cursor o objemu 13 litrů a výkonu 800 koní, uloženým podle pravidel nové kategorie Superproduction. Tým se rozhodl zůstat u osvědčeného základu vozu Ginaf, ale s vědomím konce podpory DAFu testoval ve svých vozech motory CAT, Iveco a MAN, což nová pravidla umožňují. Volba tedy nakonec padla na Iveco, jistě i díky určitému sponzorskému příspěvku či počínající vazbě de Rooyovy spediční firmy na tuto automobilku. Týmu také skončila podpora od tabákové firmy Gauloises, a tak se na Dakaru objeví v nových barvách.

Image

Hans Bekx prodal své Dafy a dva z nich budou nasazeny na Dakar pravděpodobně týmem Van Deijne. Bekx sám však bude jeden z Dafů pilotovat v týmu Dakarsport.nl, spolehnout se však může už jen na repasovanou starší techniku.

Jiří Vintr