Get Adobe Flash player
Home TRUCK TRIAL Český Truck Trial Do ČR se po pěti letech vrací Mistrovství Evropy v Truck Trialu

Do ČR se po pěti letech vrací Mistrovství Evropy v Truck Trialu

Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Image Evropská trucktrialová špička se o víkendu 13. a 14. 6. 2009 utká s vynikajícími domácími posádkami. Na závodiště Vřesinská strž v Ostravě dorazí v rámci závodu Europa Truck Trial 2009 pětačtyřicet borců ze šesti zemí, kteří poměří síly se šesti posádkami z Moravy a Čech.

Neprestižnější boje na území ČR

„Půjde nejen o největší boje letošní truck trialové sezóny, ale také o nejprestižnější závod posledních pěti let. Přesně tak dlouho se totiž závod seriálu Mistrovství Evropy v truck trialu na našem území nekonal,“ říká ředitelka závodu Zuzana Boučková. Organizátorka, jež pořádá truck trialové závody už od roku 2000, je vždy produkuje pod názvem Extrem Truck Trial. Image Již dvakrát, v letech 2000 a 2001, však uspořádala závod Mistrovství Evropy. „Jsem ráda, že se mi opět, letos tedy už potřetí, podařilo získat licenci k pořádání tak prestižní akce. Pro diváky to znamená, že po dlouhé době mají opět šanci vidět špičkové zahraniční posádky,“ dodala.



V kategorii S2 startuje Tomáš Pražák a Ondřej Vodička na voze Unimog 416. Posádka se zúčastnila i prvního letošního závodu seriálu ME, který se konal před dvěma týdny ve francouzském Montalieu. Přesto, že si zde Vodička s Pražákem odbyli svou evropskou premiéru, domů se vrátili s vítězstvím. Ve stejné kategorii nastoupí i Bohumír Čáp s Radovanem Švandou ve voze AVIA 31T. Jejich zkušenost s evropskou konkurencí je ale mnohem větší. Image Už v roce 2007 se totiž stali Mistry Evropy. Moravu reprezentují v kategorii S3 celkem tři posádky původem z Valašského Meziříčí. Všechny jedou ve vozech Praga V3S a závodu Mistrovství Evropy se účastní poprvé. Nutno ale dodat, že patří mezi nejlepší české borce. Kategorii S5 ozdobí sourozenci František a Václav Svobodovi. Extrémně náročným terénem se budou prodírat s pomocí Tatry 813 a naděje na úspěch mají velké. Nasbírali totiž už řadu úspěchů v rallye trucků v zahraničí a patří mezi zkušené české borce. Pokud jde o zahraniční posádky, ty přivezou nejen evropskou kvalitu, ale také vozy „oku lahodící“. Zejména v kategorii prototypů, se totiž představí řada technických specialit, které nelze na závodech konaných v ČR vidět.

Závodiště prošlo mnoha úpravami

Závodiště ve Vřesinské strži prošlo kvůli konání závodu Europa Truck Trial 2009 mnoha úpravami. „Proto, abychom vytvořili co možná nejnáročnější terén, obsahující šikmé srázy i náročná stoupání, dopravili jsme na trať čtyři stovky „tater“ zeminy. Image Pro atraktivní podívanou byla vybagrována i tři řečiště, kterými se budou blátem i vodou terénní vozidla brodit,“ prozradila ředitelka závodu. „Ve Vřesině vznikly celkem dvě desítky sekcí, které patří mezi nejnáročnější v Evropě,“ komentoval kvalitu závodiště německý sportovní komisař Hermann Schmitz. Doprovodný program akce přinese vystoupení hudebních skupin i večerní ohňostroj. Do Ostravy dorazí i šestinásobný vítěz Rallye Paříž-Dakar Karel Loprais. Přijede, jak jinak, než s tatrovkou účinkující na letošní dakarské rallye konané v Jižní Americe.

Jiří Máslo, www.etremtrucktrial.cz