Get Adobe Flash player
Home TRUCK TRIAL Český Truck Trial Nebezpečné tratě, karamboly těžkých tahačů a výkony na hranici fyzikálních zákonů

Nebezpečné tratě, karamboly těžkých tahačů a výkony na hranici fyzikálních zákonů

Hodnocení uživatelů: / 14
NejhoršíNejlepší 

Image Extrem Truck Trial 2007 opět v Mohelnici! 19.-20.květen 2007
Už po sedmé se rozezvučí motory silných trucků a off roadů na závodišti Mohelnické lomy u Křemačova. Další dvoudenní klání největších truck-trialových vozů pod taktovkou Zuzany Boučkové a Automotoklubu v AČR Mohelnice vypukne v sobotu 19.května od 10,00 hodin a přinese s sebou i spoustu novinek. Letošní závod nese název ČSAD LOGISTIK CUP.

V barvách této ostravské společnosti bude startovat i speciálně upravená „tuningová“ Tatra 813 se zadním křídlem a ručně ze dřeva vyřezanou palubní deskou. Podobně vykrášlená je i druhá Tatra 813, která vznikla společně s tou první v ostravské dílně Libros,v rukou několika truck-trialových nadšenců. Odtud přijede i třetí – zrenovovaná Tatra, s kterou jel Karel Loprais dakarskou rallye v roce 1995.

Celkem se přihlásily posádky 46 závodních vozů a další se ještě hlásí. Chybět nebude ani posádka Avie 31D,která je letos horkým kandidátem na titul Mistra Evropy v truck-trialu. Bohumír Čáp a Radovan Švanda z Přelouče se do Mohelnice velmi těší. „ČSAD LOGISTIK Cup v Mohelnici bereme jako skvělý trénink na evropské závody. Pokud neuspějeme s nějakou novinkou na autě v mohelnických sekcích, je jasné, že novinka neuspěje ani v Evropě.“ říká Bohumír Čáp.

Není divu, organizátoři ČSAD LOGISTIK Cupu vycházejí ze svých dřívějších zkušeností, kdy v letech 2000 a 2001 pořádali velmi úspěšně i závody mistrovství Evropy. „Letos se do Mohelnice přihlásilo také pět vozů kategorie prototypů. Myslím,že jsou to největší technické lahůdky na světě. Připravujeme pro ně obzvlášť náročné sekce s překážkami i umělými řečišti“,-říká ředitelka závodu Zuzana Boučková.

Kromě trucků budou měřit síly s extrémním terénem oficiálně také tři kategorie off roadů, které zde budou jako vůbec na jediném závodě v Čechách startovat podle truck-trialových pravidel. Mezi nimi nebudou chybět ani vítězové mistrovství Evropy kateg.off road - otec a syn Stanovští. Neméně zajímavou off-road posádkou jsou Mistři ČR Miloš Vondrák a Luboš Doleček z Hradce Králové, kteří startují s Avií Trend a závod v Mohelnici loni vyhráli. „Mohelnice je pro nás velkým svátkem, protože jedině zde můžeme ukázat srovnání off roadů a velkých kolosů na stejných tratích. Líbí se mi, že malé off roady dokážou zdolat i tratě pro velké trucky“, říká pilot Avie Trend Miloš Vondrák. “ Maximální účast terénních jeepů dokazuje, jak velké má pro nás truck-trialové hodnocení kouzlo!“ říká jeho spolujezdec Luboš Doleček.

Truckům bezesporu bude opět kralovat kategorie S5, což jsou Tatry 813 –Kolosy. Můžete se těšit na souboj minimálně dvanácti obrů v jedné třídě. Mimo ně však určitě uvidíte v dalších kategoriích také Mercedesy Unimogy, Tatry 805,zvané Kačeny a Ross Vizu.

Mimo pořadových ocenění „Karambolisty závodu“ a „Nejkrásnějšího trucku“ se poprvé udělí „ Putovní pohár ředitelky závodu“ za dlouhodobě nejúspěšnější posádku. Matematické výpočty z výkonů a účasti posádek za předcházející čtyři ročníky ukázaly, že nejúspěšnější posádkou v dějinách Extrem Truck Trialu je v tuto chvíli dvojice kategorie S5 jedoucí na Tatře 813-Kolosu Rudolf Korytář a František Říha z Kvasic u Kroměříže.
Další výpočty a archivní záznamy prozradily, že již zmíněný reprezentant České republiky na mistrovství Evropy, posádka Avie Čáp-Švanda, oslaví v Mohelnici svůj 100.truck-trialový start. Je možné, že v tuto chvíli ani jedna z posádek výsledky statistických výpočtů ředitelky závodu Zuzany Boučkové vůbec netuší. O to se můžete těšit na větší oslavnou show a předváděcí jízdy nejen oslavenců, ale i nových posádek.

A co MINI TRUCK TRIAL?
Na něj se také nezapomnělo. Automodelářské kluby Starý Plzenec a Hradec Králové opět svedou boje svých modelů trucků v měřítcích od 1:16 do 1:6 po oba dny. Za vidění bude stát určitě premiéra obřího modelu Tatry Karla Lopraise stavěné v měřítku 1:6 s benzínovým motorem a náhonem 4x4.V doprovodné programu je také připravena expozice historických armádních vozů, sobotní akrobatická letecká show, expozice „Na cestách stále s Vámi“ společnosti Camping Tex z Lomnice nad Popelkou, přehlídka speciálních strojů JCB a soutěže pro návštěvníky závodiště. Kdo vydrží do tmy,zastihne ho ohňostroj.
Více se dozvíte na www.extremtrucktrial.cz