Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Loprais na Rallye Dakar končí, po úterních problémech byl vyloučen

Loprais na Rallye Dakar končí, po úterních problémech byl vyloučen

Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Image Aleš Loprais na Rallye Dakar končí. Vítěz dvou etap v kategorii kamionů na slavné soutěži měl v úterý technické problémy s turmodmychadlem a nabral téměř tříhodinovou ztrátu.

Navíc neprojel povinné průjezdní body v dunových polích pouště Atacama a byl ze soutěže vyloučen. V průběžném pořadí byl pilot posádky týmu Loprais Tatra čtvrtý.

"Pekelná smůla, první technický problém vůbec a takto vážný na tak nepříjemném místě. Rozletělo se nám turbo a měli jsme k dispozici jen asi 30% výkonu. Některé duny jsme nebyli schopni ani vyjet, museli jsme neustále v poušti kličkovat. Několikrát jsme balancovali na hraně duny a jeli po dvou kolech, stále hrozilo převrácení a hlavně zapadnutí. Jednu dunu jsme museli ve vrcholové části přeskočit a přitom jsme utrhli tlumič. Něco takového se bez výkonu motoru nedá jet," řekl po včerejší etapě Aleš Loprais na svých internetových stránkách.

Konkurenti se za něj postavili

Tehdy ještě věřil, že se podaří auto zprovoznit a i přes tříhodinovou ztrátu bude v závodu pokračovat. Nakonec byl ale z dalších bojů vyloučen. "A to i přesto, že se až neuvěřitelně za nás postavila většina konkurenčních týmů, kteří chtěli, abychom s přesilou Kamazů i nadále bojovali," uvedl Loprais, který jako jediný s favorizovanými posádkami ruského týmu držel na náročných tratích v Jižní Americe krok. Po jeho vyloučení se v čele průběžného pořadí drží trojice Kabirov, Vladimir Čagin a Eduard Nikolajev.

Synovec šestinásobného vítěze dakarské rallye Karla Lopraise sice nedokončil legendární soutěž potřetí za sebou, přesto našel na letošní účasti hodně pozitivních prvků. "Dvě vyhrané etapy a neustálý vyrovnaný boj v první trojce nám dávají velkou energii a indicie do budoucna, že jsme blízko," dodal Loprais, jenž jel společně s Josefem Kalinou a Milošem Holáněm.

V kategorii kamionů tak pokračuje už jen jedna česká posádka - Vlastimil Vildman s Liazem je čtrnáctý. Před Lopraisem rallye skončila z různých důvodů pro Marka Spáčila, Martina Kolomého a Roberta Randýska.

ČTK, Sport.cz