Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Lac Rose - Dakar z pohledu LRT

Lac Rose - Dakar z pohledu LRT

Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Image Pro LRT nastal poslední den na Afrika Eco Race - vítězně a tudíž o to radostněji. Nejen že členové LRT dojeli do cíle, porazili ostatní kamiony, ale umístili se absolutně na 5. místě. Je těžké se vrátit do normálního života :) ale s pocitem vítězství do půjde lehčeji. Tým odletí v úterý ve 2 ráno.

Dnes poprvé je noc, jakou známe z horkých letních nocí v našich končinách. Žádná zima, žádné ranní mlhy, je prostě pěkně teplo. Škoda, že ta dnešní noc byla poslední na Africa Race strávená venku. Večer budeme v Dakaru na nějakém hotelu. Bude tam sprcha a asi i bazén. Proč jen nemám z toho takovou radost, jak bych možná měl mít? Rád si vyměním to tričko a kraťasy, co nosím celý týden, a občas v tom jdu i spát, za čisté věci. Rád se osprchuji, oholím se, smyji pot a prach a vyklepu písek z vlasů. To ano. Jen se mi moc nechce zpět do běžného života. Zpátky do civilizace. Tělo by možná chtělo, ale hlava se tomu brání. Líbí se mi být zde se všemi okolo. Líbí se mi být na Africa Eco Race. Nicméně vše jednou končí a my končíme v Africe vítězně!

Čtyři hodiny stačily k tomu, abychom nabrali pár sil, jen jich dnes nepotřebujeme tolik jako předchozí dny. Za pár minut je sedm ráno a všichni se přesunujeme ke sto kilometrů vzdálenému jezeru Lac Rose ležící třicet kilometrů od senegalského hlavního města Dakaru. Závodníci u něj mají připravenu krátkou etapu vedoucí po pobřeží a končící u jezera v místě, kde po mnoho let končil i Dakar. Tato tradice se s Africa Race obnovuje a je to tak dobře. Toto místo má velikou tradici a historii závodů dobrodruhů z různých končin světa. Není myslitelné, aby takový závod byl ukončen jinde.

Dnešní etapa začínající na mnoho kilometrů dlouhé písčité pláži a končící o kousek vedle u jezera je jen defilé a patří k závěrečné ceremonii. Žádný čas se neměří ani se nezávodí. Všichni, kteří dokázali dojet sem, mají právo si užít „genius loci“ těchto míst. Stejně jako ho měli po desítky let jejich předchůdci.

Těšně před najetím na cílovou rampu Petr, Marián, Honza a já vylézáme na střechu a jako první z kamiónů přijíždíme na pódium. Slézáme a střechu Tatry přenecháváme Tomášovi a Vojtovi. Je to hlavně jejich chvíle a takovéto okamžiky se musí plně prožít. Dokázali dojet a porazit všechny ve své kategorii a dokonce mnoho osobních vozů. Celkové páté místo mezi všemi je obrovský úspěch a je potřeba si ho vychutnat.

Po této ceremonii bude následovat ještě večerní oficiální v Dakaru s udílením cen.

Je půl sedmé a sedíme s Honzou v press centru na hotelu a rychle kompletujeme fotografie a video. Kluci jsou v parc ferme a připravují sebe na udílení cen a Tatry na zítřejší nalodění na nákladní loď.

Zanedlouho začne udílení cen a u toho nechceme chybět. Domů odlétáme v úterý ve 2 ráno.

Děkuji všem, kteří stáli po celou dobu při nás. Speciálně sponzorům a příznivcům toho, co děláme. Mnoho pro nás znamenáte! Dosažené vítězství je hlavně vaše zásluha a jsme vám vděčni.

Vojta Morávek ml., LRT