Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Dakar, 6. etapa: Oba Slováci v první desítce!

Dakar, 6. etapa: Oba Slováci v první desítce!

Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Image Všichni účastníci 33. ročníku Rallye Dakar se už těší na sobotní den odpočinku, ale ještě předtím museli absolvovat nesmírně náročnou 6. etapu. Ta se stala kořistí Portugalce Rubena Farii na KTM.

Naše gratulace však míří na Slovensko. Štefan Svitko dojel pátý a jeho krajan Ivan Jakeš v barvách českého týmu KM Racing sedmý!

Šestá etapa vedla z Iquique do Aricy, měla 265 kilometrů spojovaček a 456 km speciálek. Jezdci pokračovali v průzkumu už důvěrně známé pouště Atacama a dojeli až na peruánskou hranici. Šlo o veliký kus pouště před dnem odpočinku, s tratí plnou dun, jejichž velikost se v průběhu dne stále zvětšovala. Po “surfování“ na dunách ještě přišel nevyzpytatelný jemný písek feš-feš, místními nazývaný též "guadal". Závěr etapy vygradoval slalomem v prachu a suché trávě. Motocykly odstartovaly na trať v 10.15 našeho času, tradičně ve dvouminutových intervalech u jezdců v první desítce, dalších deset motocyklistů jelo po minutě a pak již další startovali po půl minutě.

Hned od startu měřeného úseku dal o sobě vědět portugalský tovární jezdec Yamahy Helder Rodrigues, kterého časově nejvíce stíhal obhájce loňského titulu na Dakaru, Francouz Cyril Despres. Jezdci Speedbrain BMW Rallye Teamu jakoby se unavili svým velkým útokem v posledních etapách a dnes se neobjevovali v úzké špičce, navíc kvůli havárii a zranění ztratili Brazilce Helia Rodrigiuse Filha (11. celkově po pěti etapách), který jel jako náhradník za zraněnou hlavní hvězdu BMW Francouze Davida Fretigneho. Oba hlavní favorité celé soutěže Despres a Španěl Marc Coma se na třetím mezičase zcela ztratili z výsledkových listin, ale později se ukázalo, že šlo jen o chybu. Coma si hlídal Desprese, po půlce etapy ale stále vedl Rodrigues na Yamaze. Tento specialista na písek a pouště byl vloni druhý na Marocké rallye a i na letošním Dakaru si dosud vedl skvěle, když byl před dnešní etapou pátý s půlhodinovou ztrátou na Comu.

Od sedmého waypoitu se ale Rodriguesovi ukázal nový soupeř: jeho krajan a před penalizací, vítěz první etapy Ruben Faria na KTM. A ten také v závěrečné části trati brutálně zaútočil a připsal si cenné etapové vítězství, když na Rodriguese najel padesát sekund. Hned za nimi se seřadili hlavní favorité Despres a Coma. Kdyby nebylo Despresovy desetiminutové penalizace ze 4. etapy, tak by už před Comou vedl. Ale tak je i nadále lídrem legendární Španěl Coma, Rodrigues se dnešním skvělým výkonem posunul před dnem volna na čtvrté místo, Faria z šestého na páté. Třetí zůstává Chilan Francisco Lopez Contardo na Aprilii.

„Byla to velmi těžká a dlouhá etapa. Začal jsem svým vlastním tempem, takže až do tankování jsem nějaký čas asi ztratil. Když do cíle zbývalo 200 km, tak jsem přidal. Postupně jsem dojel a předjel Desprese, Comu, Rodriguese a Chaleca a to už jsem věděl, že mohu vyhrát. Jako Despresův nosič vody většinou jezdím opatrně, ale jsou chvíle, kdy zkrátka musíte využít své výhody. Myslím, že i Cyril bude ze mě šťastný,“ uvedl vítěz Faria. Jeho „pán“ Cyril Despres měl ale jiné starosti: „Pro mě to byla těžká etapa. Po dotankování na trati jsem začal cítit velké vibrace motoru, nevěděl jsem, čím to bylo, jestli mám zastavit, či ne. Bál jsem se, že motor exploduje, tak jsem trochu zvolnil. A kupodivu jsem jel stejné časy jako ostatní. Je to zázrak, že jsem vůbec dojel,“ uvedl Despres.

Dnes opět pořádně zatápěli Slováci. Štefan Svitko na KTM a Ivan Jakeš na Yamaze českého týmu KM Racing se hned od startu zabydleli v první desítce. Svitko byl dokonce chvílemi třetí a Jakeš se nejvýše dostal na pátou příčku. Ani v závěru neslevili a jejich výkon mezi naprostou světovou špičkou je obdivuhodný. Svitko dokončil etapu jako pátý, hned za Comou, Jakeš jako sedmý za Lopezem. Dnešní supervýkon také pomohl Svitkovi do průběžné první desítky, Jakeš je celkově čtrnáctý. Lepší z obou Čechů David Pabiška, rovněž z KM Racing, se stejně jako včera držel ve čtvrté desítce a nakonec dojel 38. Výsledek Jana Veselého z Czech Dakar Teamu dodáme později.

Možná víc, než výsledky quadů v šesté etapě zajímal české fanoušky důvod čtyřhodinové penalizace, kterou včera obdržel Josef Macháček. Podle šéfa týmu KM Racing Martina Macíka byla důvodem porucha GPS, kvůli níž český quadista minul jeden kontrolní bod. Macháček původně ve čtvrtek minul hned dva kontrolní body a byla mu za to připsána dokonce desetihodinová penalizace. „Prokazatelně mu ale nešla GPS, tak jsme to uhráli, ale ten další bod logicky netrefil. Navíc se pokazilo posunování roadbooku, takže to dojel podle stop. Ten druhý bod jsme už neukecali," řekl Macík. Každopádně dnešní etapu suverénně vyhrál stejně jako včera Argentinec Alejandro Patronelli, který si tak i zvýšil svůj náskok v průběžném hodnocení Dakaru. Další český jezdec Martin Plechatý urazil u své čtyřkolky kolo a ze závodu odstoupil. Z incidentu vyvázl nezraněn.

Petr Šour