Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Dakar očima novináře

Dakar očima novináře

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Start třiatřicátého ročníku Rallye Dakar se blíží a třetí opakování na území Argentiny a Chile poutá v Buenos Aires obrovskou pozornost médií i široké veřejnosti. Téměř všichni závodníci jsou již na místě činu a po dvou dnech přejímek stojí v parc fermé i většina závodních strojů.

Po problémech s dopravou se do Argentiny dostavil i jeden z největších favoritů v kategorii kamionů - Vladimír Čagin. Ruský car stihl během prezentační akce ve Francii krátce před naloděním položit svůj Kamaz na bok.

Následoval rychlý přesun kamionu do Kazaně a následný letecký transport do Jižní Ameriky. Podvalník Čaginovi mimochodem půjčil jeden z jeho největších konkurentů Gerard de Rooy. Jak sám Čagin prozradil, jednalo se o jezdeckou chybu.

Tím však problémy ruského pilota neskončily. Poté, co jeho letadlo sjelo po přistání v Moskvě z dráhy, musel ruský bohatýr strávit v ruském hlavním městě nedobrovolně 3 dny, přičemž nespal více než 64 hodin.

Polámaný favorit

Zprávou, která v Argentině hodně rezonuje, je potvrzení startu čtyřkolkáře Marcose Patronelliho, který byl poté, co si před několika týdny zlomil oba kotníky, velmi ohrožen. Ale je zpět a závodit s domácí hvězdou, která má maximální možnou i nemožnou podporu je přinejmenším velmi těžké. Otázkou je, jak na tom Patronelli zdravotně je, protože jeho chůze není ještě stoprocentní.

Všude po ulicích Buenos Aires se v těchto dnech válejí fragmenty účetních dokladů, které se postupně snášejí z oken firem. V Argentině se tímto populárním způsobem uzavírá takzvané jednoroční účetnictví. Fakt, že v jedné vzdálené zemi uprostřed Evropy je povinností firem uchovávat účetnictví po dobu deseti let, většina místních nechápe.

V Argentině dochází benzin

Zajímavou živností, se kterou se člověk v Argentině setká, je hlídání psů. U nás by se tato služba nejspíš jmenovala psí hotel, nicméně zde stačí odvést svého čtyřnohého miláčka do parku, kde si jej převezme profesionální hlídač. Průměrný podnikatel v tomto oboru hlídá obvykle smečku čítající deset psů, ale viděl jsem i úspěšnější hlídače. Asi Vás napadne, na kolik takové hlídání přijde. Když se mi konečně podařilo jednoho místního rozpovídat a ujistit ho, že to nikomu neřeknu, tak mi prozradil, že standardní taxa představuje v přepočtu cca 100 Kč za den nebo 1250 Kč za měsíc.

Velkou neznámou je pro nás zatím to, co se stane od 1.1.2011 s cenou pohonných hmot. Některé pumpy jsou již zcela suché, jinde se tvoří dlouhé fronty. Podle nepotvrzených zpráv by mělo dojít ke skokovému nárůstu ceny paliva a to až o mnoho desítek procent. Snad to nakonec nebude tak hrozné.

Ladislav Lála,iDNES.cz