Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Letadlo se Čaginem skončilo v Moskvě mimo přistávací dráhu

Letadlo se Čaginem skončilo v Moskvě mimo přistávací dráhu

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image Favorizované kamiony Kamaz mají před startem nového ročníku Rallye Dakar velké problémy. Letadlo, které dopravovalo členy posádky z Kazaně do Moskvy, skončilo po přistání v poli mimo přistávací dráhu.

V úterý o tom informoval server voiceofrussia.com. Ruský tým Kamaz-Master, který cestuje na proslulou Rallye Dakar 2011, prověřila ještě před startem závodu nečekaná situace.

Ledový déšť, který padal na ruskou metropoli, ohrozil plány týmu dorazit na start do Buenos Aires včas. Tým se měl dopravit do Moskvy z tatarského města Naběrežnyje Čelny v pondělí ráno, ale letiště Domodědovo v Moskvě bylo uzavřena a letový řád změněn.

Členové týmu tak odcestovali autobusem do Kazaně, odkud vzali jiné letadlo na letiště Vnukovo v Moskvě. A tam zažili ostřílení piloti kamionů horké chvilky.

"Přistávací dráha byla velmi kluzká a zmrzlá, takže letadlo při přistání cestovalo zleva doprava jako opilý námořník a skončilo v poli. Byla to pro nás hodně zvláštní zkušenost, ale vše je nakonec v pořádku a nikdo se nezranil," řekl několikanásobný vítěz Rallye Dakar Čagin.

Z moskevského letiště Vnukovo by se tým Kamazu měl dopravit do Buenos Aires, ale jeden plánovaný let přes Madrid Čagin a spol. nestihli a hledají náhradní řešení.

Trable ale měl dříve i Čaginův kamion, který do Buenos Aires zamířil přes Francii.

"Obvykle jezdíváme k našemu partnerovi do Clermont-Ferand na předběžnou kontrolu a naše vozy jsou přepravovány lodí. Tentokrát jsme chtěli vyzkoušet i náhradní tlumiče, aby se zjistilo, zda jsou připraveny pro robustní terén v Jižní Americe," popisoval pilot.

"Ve Francii je těžké najít vhodnou offroadovou trať, ale nakonec jsme jednu našli. Jenže silně pršelo, takže dráha byla měkká. Náš vůz měl kolizi, převrátil se na bok a byl poškozen," líčil peripetie z přípravy.

"Je pak těžké provést takové opravy ve Francii, a proto jsme se rozhodli poslat jej zpět do Ruska a po opravě jej přepravit do Buenos Aires letadlem," vysvětlil Čagin.

Jeho kamion už ale dorazil do Argentiny a je připraven na start, zda stihne začátek rallye posádka je však nejisté.

Rallye Dakar startuje 1. ledna z Buenos Aires a Kamaz bude mít ve hře hned čtyři závodní posádky. Vedle Čagina budou favorizované vozy řídit i Firdaus Kabirov, Ilgizar Mardějev a mladý debutant Eduard Nikolajev.

Autor: Tomáš Rambousek