Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Rallye Dakar: Co je Sentinel a k čemu slouží?

Rallye Dakar: Co je Sentinel a k čemu slouží?

Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

Image Sentinel je bezpečnostní prvek, který pomáhá závodníkům předjíždět pomaleji jedoucí vozidla v situacích, kdy předjíždění není jednoduchou záležitostí. Poprvé bylo tohoto zařízení použito v Tunisku v roce 2004, kde se tento prvek osvědčil a od té doby se používá na všech dálkových rally.

V dobách, kdy se Sentinel nepoužíval, docházelo k velkému množství nehod mezi motocykly a automobily s vážnými následky. Důvodem bylo především to, že motocyklista neslyšel klakson vozu jedoucího za ním a vozidlo jedoucí v prachu nebylo vidět ve zpětném zrcátku, což vybízelo k riskantním předjížděcím manévrům, které ne vždy skončily dobře.

Sentinel je napojen na klakson vozu. Když jezdec za volantem zatroubí, Sentinel přenese digitálně signál až do vzdálenosti 150 metrů na rovném úseku a řidiči cílového vozidla je tento signál předán zvukem (bzučákem o hlasitosti 110 dB) a /nebo světlem (výkonným bleskem z 50-ti led diod). Předjížděné automobily a kamiony mohou odpovědět krátkým stisknutím vlastního klaksonu, přičemž předjíždějící dostane potvrzení (světlem a/nebo zvukem) a může v klidu přistoupit k předjížděcímu manévru. Pro motocykly, na nichž se musí jezdec více koncentrovat, není žádné potvrzení o přijetí potřebné, zde je pro předjíždějícího řidiče signálem změna chování motocyklisty.

Sentinel pomáhá zabránit i hromadným nehodám. Přístroj má silný alarm, který v případě nehody vysílá signál pro všechny účastníky v okolí až do vzdálenosti 500 metrů. Toto světelné a/nebo zvukové varování je poté výhodou například v případě havárie za dunou i přesto, že vzdálenost je přes překážku omezena.

ASO, RELY.cz