Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2011 Balázs Szalay a Carlo de Gavardo na Dakar nejedou

Balázs Szalay a Carlo de Gavardo na Dakar nejedou

Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Image I když do startu Dakar 2011 zůstává ještě více jak měsíc, už teď zaznamenáváme první ztráty. Oslavy zisku titulu čerstvého maďarského mistra Balázsa Szalaya byly rychle zastíněné těžkým rozhodnutím odstoupit od chystané účasti na Dakaru.

Přesto, že tým byl do soutěže přihlášený a do poslední chvíle se snažil získat potřebné finance, jejich snaha nebyla korunována úspěchem.

„Na Dakar jsme se připravovali v minimální možné sestavě osmi lidí,“ hovoří Balázs Szalay. „V současné těžké finanční situaci se nám nepodařilo dát dohromady potřebný finanční obnos. Naše přihláška byla potvrzená, nakonec však neodstartujeme. Celý tým je velmi zklamaný a smutný.“

Náklady na účast na Dakaru by po započítání veškerých výdajů jako jsou letenky, ubytovaní, ale také náhradní díly či pneumatiky, dosáhly přibližně 60 miliónů forintů. Tým však měl k dispozici jen polovinu potřebné sumy, zbytek bylo nemožné sehnat do konce roku. „Netěší mě že musím zůstat doma, o to víc jsem však odhodlaný startovat v roce 2012. První dny na Dakaru jsou náročné i v případě, že pravidelně jezdíte, co potom navíc když jeden rok vynecháte... Musíte si zvyknout na 10-12 hodinové jízdy, málo spánku a to stejné se opakuje i další den. Ale právě to máme rádi a uděláme všechno pro to, aby jsme se vrátili,“ neztrácí naději Szalay.

Stejný problém jako Szalay postihl i Carla de Gavarda. První čilský jezdec na Dakaru se po letech strávených v sedle motocyklu rozhodl, podobně jako jeho kolegové Stéphane Peterhansel či Nani Roma, přesedlat do "pohodlí" automobilu. V posledním ročníku se mu podařilo potřebný rozpočet naplnit těsně před startem a to díky štědřé podpoře státu, za což si vysloužil nemalou kritiku.

Start s Hummerem v týmu Robbyho Gordona mu však nevyšel podle představ, konec přišel už po třech etapách. Pro start v následujícím Dakaru si vybral špičkové BMW X3 CC německého týmu X-Raid. Tyto vozidla jsou však nejen kvalitní, ale i drahé. Šance, že by do konce roku získal chybějící finance je mizivá, Dakar 2011 absolvuje de Gavardo zřejmě jen jako divák.

MK