Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2010 Dakar 2010 - 12. etapa: Celkový souhrn

Dakar 2010 - 12. etapa: Celkový souhrn

Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

ImageDvanáctá etapa zavedla prořídlé dakarské startovní pole ze San Juanu do San Rafaelu. Na závodníky čekala nejdelší etapa celé rallye o celkové délce 796 km. Závodníci se potýkali s pískem, vegetací prorostlými dunami a úseky s hlubokým pískem fesh-fesh, ale hlavně s vedrem, např. hoši v Toyotě naměřili 70 stupňů. V páteční třinácté etapě mají dakarští jezdci zřejmě poslední možnost zamíchat pořadím.

Čtvrtek přinesl nejdelší etapu letošního Dakaru, 800 km dlouhou (bez „drobných“) náročnou etapu s těžkou speciálkou a dlouhým přejezdem na závěr. Zahrnovala v sobě tři rozdílné úseky, první 204 km dlouhý s převážně pevným povrchem, vyschlými koryty řek a kaňony, druhý vedený po asfaltové cestě, po které se jezdci vyhnuli chráněné přírodní oblasti a poslední třetinou výlučně pískového charakteru s početnými skoky, ve které se k rychlosti přes 100 km/hod. dostal málokdo. Pravděpodobně ze strachu pořadatelů o bezpečnost diváků, hlavně těch neukázněných, jejichž počet nyní u trati opět narůstá, byla etapa zkrácena o 6 km.

Dakar2010

Etapu vyhrál Španěl Carlos Sainz (VW) a na letošním Dakaru si tak připsal své druhé etapové vítězství, což pro něj obnáší 17. etapový triumf v jeho kariéře na tomto podniku. A ještě důležitější je, že zde porazil svého hlavního rivala v boji o celkové vítězství, týmového kolegu Katařana Nasser Al-Attiyaha (VW).

Dakar2010

Poté co Tatra Martina Kolomého svoje účinkovaní ukončila během 11. etapy z důvodu selhání motorové jednotky, v soutěži z jezdců a posádek Czech Dakar Teamu zůstali ve hře na motorkách Roman Krejčí a Jan Veselý (Yamaha), se čtyřkolkou Oldřich Bražina (Polaris) a v automobilech Jiří Janeček/Viktor Chytka (Toyota).

Kromě nich zastupují Česko a Slovensko ještě KM Racing – Dušan Randýsek a David Pabiška (Yamaha), Martin Macík (Liaz) – a Štefana Svitka (KTM) a Pavel Faška (MAN). Jirka Janeček a Viktor Chytka se svou dieselovou Toyotou Land Cruiser 120 , startovní číslo 373, úspěšně dorazili do cíle 12. etapy na skvělém 40. místě. Výborný Martin Macík v kamionech udržel 4. místo za Kamazy.

Czech Dakar Team


e-Trafika.cz|e-Zippo.cz|e-Karneval.cz

Karnevalové kostýmy a masky pro karneval | Svítidla a osvětlení