Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2010 Dakar 2010 - Souhrn po 8. etapě

Dakar 2010 - Souhrn po 8. etapě

Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Image Druhé poloviny soutěže se po dni volna dočkalo 96 motocyklistů, 14 jezdců na čtyřkolkách, 70 automobilů a 36 trucků, což znamená ve statistice 40% ztráty v první polovině Dakaru. V kategorii automobilů zůstalo Čechům poslední želízko v ohni – Toyota LC 120 s.č. 373, posádky Janeček – Chytka.

8. etapa,neděle 10. ledna 2010, Antofagasta – Copiapo, spojovačka 96 km, speciálka 472, celkově 568 km

Po dni volna se zbylí soutěžní jezdci v neděli vrhli do dalších stovek dakarských kilometrů. Druhé poloviny soutěže se dočkalo 96 motocyklistů, 14 jezdců na čtyřkolkách, 70 automobilů a 36 trucků, což znamená ve statistice 40% ztráty v první polovině Dakaru.

Etapa Antofagasta - Copiapo, nabídla jezdcům nejprve 96 kilometrů spojovacího úseku a následně speciálku o délce 472 kilometrů. V první části trasy v n. m. výšce nad 2000 m na ně čekal zrádný, technicky obtížný a zpomalující kamenitý povrh, později rychlejší část, která přešla do úseku s četnými dunami.

Dakar2010

Z českých a slovenských jezdců, kteří se dostali do Antofagasty nastoupili do 8. etapy všichni.

V kategorii automobilů zůstalo Čechům poslední želízko v ohni – Toyota LC 120 s.č. 373, posádky Janeček – Chytka, ve čtyřkolkách statečně se držící v první desítce Oldřich Bražina na svém Polaritu(i přes nedorozumění v podobě 10. hodinové penalizace, která byla nakonec snížena. Penalizace byla za kontakt s Markem Spáčilem v neutralizační zóně. Bražina podával protest, protože jen zastavil u Spáčila a ptal se co se děje, aniž by slezl ze stroje) a v kamionech především sedlčanský Martin Macích na LIAZu bojující o pódiový bronz, nebo Martin Kolomý na Tatře vzorně plnící asistenční úlohu. Podle trackingu, kdyby Kolomý nedělal záchranáře v poli, mohl by honit Kabirova s Chaginem. V motocyklech z našich pokračují Roman Krejčí a Jan Veselý z Czech Dakar Teamu, kteří si stabilními výkony víceméně drží své pozice, David Pabiška a Dušan Randýsek z KM Racing a také Slovák Štefan Svitko jedoucí skvěle v první patnáctce.

Už jen jediná česká posádka v kategorii automobilů Jiří Janeček - Viktor Chytka, se po útrapách sedmé etapy a se sedmi hodinami penalizace, vydala do osmé etapy jako 55. posádka celkového hodnocení. O tom, že mají na víc znovu dokázali, když první etapu druhé poloviny Dakaru dokončili jako 40. posádka v cíli.

Dakar2010

Po Chicheritovi se na etapové čelo dostávali Peterhansel, toho zas vystřídal Miller a potom de Villiers. Etapovým vítězem se nakonec stal Francouz Stéphane Peterhansel před vedoucím jezdcem celkového pořadí Sainzem.

V Kamionech to je hlavně o Chaginovi a Kamazech. Náš Martin Kolomý s poslední Tatrou startoval z 26. pozice a předvedl další ze skvělých jízd a etapu dokončil jako 10ý.

Výsledky 8. etapy
jméno / pořadí v etapě / pořadí celkově
Janeček / 40 / 47
Kolomý / 10 / 21
Krejčí / 25 / 44
Veselý / 69 / 67
Bražina / 9 / 9

Czech Dakar Team