Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2010 Dakar 2010 Den po dni podle Dakar.com

Dakar 2010 Den po dni podle Dakar.com

Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

ImageV prvních dnech bude předjíždění trochu obtížné. Proto pro motorkáře a posádky v autech a kamionech byla navržena jiná cesta, pro motorkáře o pár kilometrů méně. I když cesty budou rozděleny, program zůstane stejný s tím, že to bude svádět specialisty ke smykům.

V kategorii automobilů si odborníci všimnou, že Argentinská etapa je stejná jako ve WRC, která běžně vede přes údolí Calamuchita Valley.

Etapa 1 - Buenos Aires - Cordoba

Pátek 1.ledna a Sobota 2.ledna
Motorky / Čtyřkolky
· Spojovačka : 349 km
· Rychlostní Zkouška : 219 km
· Spojovačka : 84 km
· Celkem : 652 km

Auta / Kamióny
· Spojovačka : 349 km
· RZ : 251 km
· Spojovačka : 84 km
· Celkem : 684 km

Jedeme přes Calamuchita

V prvních dnech bude předjíždění trochu obtížné. Proto pro motorkáře a posádky v autech a kamionech byla navržena jiná cesta, pro motorkáře o pár kilometrů méně. I když cesty budou rozděleny, program zůstane stejný s tím, že to bude svádět specialisty ke smykům. V kategorii automobilů si odborníci všimnou, že Argentinská etapa je stejná jako ve WRC, která běžně vede přes údolí Calamuchita Valley. Milovníci volantu budou mít určitě možnost se ukázat.

Dakar2010
Tapety najdete na stránkách ...LRT

Etapa 2 - Cordoba - La Rioja

Neděle 3.ledna
Motorky / Čtyřkolky
· Spojovačka : 56 km
· RZ : 294 km
· Spojovačka : 276 km
· Celkem : 626 km

Auta / Kamióny
· Spojovačka: 56 km
· RZ : 355 km
· Spojovačka : 276 km
· Celkem : 687 km
Zdvojnásobená senzace

Tento den budou cesty opět rozděleny, jako v předešlých dnech budou mít motorkáři jinou cestu. Ve většině rychlostní zkoušky si motorkáři budou moci užívat skoků na slepo a sérií rychlých zatáček. Poté cesta povede v divočejší krajině: méně klikatou ale zato kamenitou. Řidiči automobilů a kamiónů v polovině rychlostní zkoušky budou muset v dlouhých klesání dávat větší pozor na brzdy.

Etapa 3 - La Rioja - Fiambala

Pondělí 4.ledna
· Spojovačka : 259 km
· RZ : 182 km
· Spojovačka : 0 km
· Celkem : 441 km

Bílá past

Bude to právě třetí den závodu, kdy účastníci budou vystaveni skutečnému testu. Změna terénu bude radikální: se změnou z půdy do písku, především do dun v délce až 30 kilometrů. Právě jejich velikost se perfektně hodí na první část závodu. Díky bílé barvě jsou tyto duny nepřehlednutelné. V této nové krajině si mohou posádky užívat cesty v necestách. Také se budou muset přizpůsobit ke změně klimatu a obvzláště na písečné bouře, které v těchto místech jsou běžné.

Etapa 4 - Fiambala - Copiapo

Úterý 5.ledna
· Spojovačka : 394 km
· RZ : 203 km
· Spojovačka : 32 km
· Celkem : 629 km

Vítejte v Atacamě

Během dne se organizátoři velmi dobře postarali o účastníky, nejprve ze všeho bude přejezd přes hraniční přechod. Po velmi brzkém startu během spojovačky bude přejezd přes pohoří Andy Cordillera. Ve výšce přes 4000 metrů, klepání se zimou bude opodstatněné teplotou ale taky krásou krajiny. Klesání na Čilské straně povede do absolutní pustiny, která bude zároveň rychlostní zkouškou. Bude to taková malá rozcvička a příprava na “písek”, který bude po několik následujících dní.

Etapa 5 - Copiapo - Antofagasta

Středa, 6.ledna
· Spojovačka : 90 km
· RZ : 483 km
· Spojovačka : 97 km
· Celkem : 670 km

Nebezpečný úsek

Těžba zlata a mědi má v tomto okolí svou reputaci. To bude téma těžkého dne, kdy účastníci toho budou svědky na cestě do Antofagasta, která bude náročná fyzicky tak i psychicky. Na začátku kamenité etapy tento den nenechá v termínu soustředěnosti nikoho oddechnout. Následný úsek off-road bude vyžadovat důkladnost v každém pohledu.: bude to právě tady, kdy závodníci budou bojovat ven z tzv. “fesh-fesh” (velice jemný prach, který vypadá jako pevný povrch, ale s vlastnostma jemného bláta, ukázku je možé vidět zde http://www.youtube.com/watch?v=SdOd-FV9aTk, a který je indentický se “Saharským pískem). Ke konci dne změna v pořadí bude velmi znatelná; pojem vytrvalosti začné mít skutečný význam. Méně pozornosti bude znamenat více chyb.

Etapa 6 - Antofagasta - Iquique

Čtvrtek 7.ledna
· Spojovačka : 180 km
· RZ : 418 km
· Spojovačka : 0 km
· Celkem : 598 km

Směrem sever

V první třetině dnešní etapy donutí prach závodníky větší pozornosti. Větší a rychlejší stopy v polovině programu donutí ty, kteří bojují o přední příčky být v rychlém tempu. Každopádně by si měli nechat dostatek energie: Africký typ pouště je očekáván v písečné části kolem 50 kilometrů. Pro poslední část, odplata bude ve výšce obtížnosti. Po vyjetí poslední duny, účastníci ji budou sjíždět až 3 kilometry dolů s obzorem na Iquique a vlny oceánu.

Etapa 7 - Iquique - Antofagasta

Pátek 8.ledna
· Spojovačka : 37 km
· RZ : 600 km
· Spojovačka : 4 km
· Celkem : 641 km

Co je to solisko?

Nejdelší rychlostní zkouška závodu je také nejpestřejší. Při opouštění Iquique by jeden měl výčitky, ale honosnost krajiny bude motivovat účastníky tolik jako radost v pískových dunách, kterou budou muset překousnout v první části dne. Bude ohodně težší najít ideální techniku přejet solisko o délce kolem 3 kilometrů. Na tomto obrovském prostoru zaplněném suchým pískem, samozřejmě neznámy pro většinu účastníků, jejich rychlost klesne pod 10km/h! Hned po projetí, cesta směrem do Antofasty bude ve většíně rychlá a volná. Nabídka bude štědrá co se termínu písku a kilometrů týká. Kniha pravidel povolí motorkářům a posádkám se dostat do bivaku před 18:00 následujícího dne, během dne odpočinku.

Etapa 8 - Antofagasta - Copiapo

Neděle 10. ledna
· Spojovačka : 96 km
· RZ : 472 km
· Spojovačka : 0 km
· Celkem : 568 km

Dune desert

Sto kilometrů spojovačky povolí účastníkům opustit často zamlženou oblast, tak aby start rychlostní zkoušky byl v optimální viditelnosti. Jestli to bude mít vliv na zbytek dne, pak debaty budou na této předposlední etapě v Atakamě pokračovat. V první části kamenitého terénu, minuty budou lehce ztraceny v případě chyby pro ty co útočí na přední příčky. S najetými kilometry by se cestovní rychlost měla postupně zvyšovat do doby vjížděním do častých dunových oblastí, bližicí se k Copiapo. Kdo by si chtěl užívat zavěrečného panorama, nebude moci zpomalit a jet v klidu: etapa bude dlouhá a den bude krátký.

Etapa 9 - Copiapo - La Serena

Pondělí 11. ledna
· Spojovačka : 0 km
· RZ : 338 km
· Spojovačka : 209 km
· Celkem : 547 km

Motorkáři po 20!

Poslední den v Atakamě bude dobrá příležitost využít písek a duny: potíže nastanou hlavně v prvních 180 kilometrech. Terén bude jednoduchý, motorkáři budou startovat v řadách po 20. V této etapě budou favoriti, každé třídy už známi, ale v každý moment se klasifikace může změnit. Technicky řečeno, kdo se dostal do La Serena, zvládl nejtěžší část.. Stále stejně zbýva dojet dlouhou vzdálenost chladnokrevně a v klidu. Pro amatéry, tohle jsou kvality s kterými se hraje na Dakaru.

Etapa 10 - La Serena - Santiago

Úterý 12. ledna
· Spojovačka : 112 km
· RZ : 238 km
· Spojovačka : 236 km
· Celkem : 586 km

Krátká, ale nezbytná

Konec jízdy přes Atakamu připomene vše, že Čile je většinou rozložena na horském teritoriu. Vegetace je hustá a rozmanitá a účastníci si toho mohou všimnout na cestě do Santiaga. Na většině hor si budou muset více a více zvykat na klikaté cesty, kde jakákoliv chyba v trajektorii může stát minuty nebo dokonce až hodiny. V dnešní etapě je možné více ztratit než vyhrát.

Etapa 11 - Santiago - San Juan

Středa 13. ledna
· Spojovačka : 211 km
· RZ : 220 km
· Spojovačka : 3 km
· Celkem : 434 km

Přivitání Aconncagua

Přes Paso Libertadores ve výšce 3500 metrů, kde účastníci opustí Čile a vrátí se zpět do Argentiny, kde bude dnešní rychlostní zkouška. Prvních 50 kilometrů, což bude jediný úsek závodu ve vysokém převýšení, mechanici budou muset pracovat na nastavení, aby vyrovnali ztrátu výkonu. Závodníci budou závodit ve vysokých horách And s výhledem na slavný Aconcagua, která dominuje okolí svou výškou 6859 metrů. Dostat se do San Juan, jeden musí najít cestu přes řeky. Ve stejném čase auta a kamióny budou muset dávat dobrý pozor na své brzdy kvůli dlouhému 20 kilometrovému klesání.

Etapa 12 - San Juan - San Rafael

Čtvrtek 14. ledna
· Spojovačka : 23 km
· RZ : 476 km
· Spojovačka : 297 km
· Celkem : 796 km

Mezi kouzly přírody a dinosaury

Nejdelší etapa závodu bude jak živá a působivá. Opustíme oblast dinosaurů, které jsou protkané řekami, obklopené kaňony a „kouzelnými komíny“ (pyramidy země). Asi po 200 kilometrech rychlostní zkoušky se závod přesune na obyčejné cesty, aby se vyhnuli chráněné přírodní oblasti. Druhá část bude mít exkluzivní pískové skoky. Motorkáři můžou očekávat bolavé ruce a ti nejlepší zřídka dostanou přes 100 km/h. Den pak bude více vyčerpávající z důvodu dlouhé spojovačky.

Etapa 13 - San Rafael - Santa Rosa

Pátek 15. ledna
· Spojovačka : 76 km
· RZ : 368 km
· Spojovačka : 281 km
· Celkem : 725 km

Život v šedém

S dvěmi dny do konce závodu, klasifikace stále může být modifikována. Nikdo z posledních závodu si nemůže myslet, že nezůstane trčet v šedém písku Nihuilských dun. Po této skoro 40 kilometrové části, budou větší a rychlejší stezky, které povedou do konce rychlostní zkoušky. V tomto úseku bude malá šance na to, aby se zde zkoušela nejvyšší rychlost nýbrž bude startost o stav mechaniky.

Etapa 14 - Santa Rosa - Buenos Aires

Sobota 16. ledna
· Spojovačka : 166 km
· RZ : 206 km
· Spojovačka : 335 km
· Celkem : 707 km

Oslavujte vítěze

Od začátku do konce je soustředěnost klíč dnešní etapy, kde statistiky jsou formální: vždycky jen kousek od cíle je někdo kdo odpadne. 206 kilometrů rychlostní zkoušky obsahujou velmi rychlé cesty proto musí být absolvovány extremně opatrně. V cílí hrdina 32 ročníku bude první oslavovat ve vesnici San Carlos de Bolivar. Následníci budou přijíždět v řadách plné radosti. Po lavinách emocí se účastníci přesunou do Buenos Aires, kde je budou očekávat obrovské davy pro ještě větší oslavování.


Vypracováno podle www.dakar.com, Zuzka Nohavicová