Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2010 Aleš Loprais - interview pro Dakar.com

Aleš Loprais - interview pro Dakar.com

Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Image V rodině Lopraisů vítězství koluje v žilách. Po Karlovi, rekordmanovi v počtu dobitých 6-ti vítězství na Dakaru, je to nyní synovec Aleš, který reprezentuje značku TATRA. Od bodu zlomu v roce 2000, kdy si Kamaz užíval období neporazitelnosti tomu na letošním prvním podniku Silk Way už tak nebylo.

Aleš dokázal Rusy dostat pod tlak a vybojovat pódiové umístění na jejich domácím území. Následně se svým týmem pracoval na doladění detailů svého stroje před nadcházejícím velkým podnikem: " Na Silk Way jsme měli problémy s posilovačem řízení, ale od té doby jsme hodně pokročili. Nyní se plně zaměřujeme na Dakar. Po nezbytných úpravách kamionu jsme absolvovali prověrku v armádním prostoru na Slovensku, kde máme ideální podmínky v podobě písečných pist se spoustou skoků, kde můžeme optimálně testovat naše tlumení. Nyní jsme s přípravou téměř u konce a chystáme vozidla na lodní transport do Le Havre,"

Aleš Loprais testoval na Slovensku speciál, s nímž se zúčastnil podzimní Silk Way Rally. Vůz dostal při soutěži, v níž po tuhém boji získal kvalitní třetí místo, patřičně zabrat, ale podrobil se repasi některých podvozkových komponent. Právě jejich životnost a správné usazení všech dílů byla jednou ze součástí testu, při němž tým zaujal polohu v úplně jiné části testovacího prostoru. Na první pohled doznala vizuálně největších změn zadní část nástavby, znovu a důkladněji vyztužená proti praskání vlivem vibrací terénu. „Tady vzadu je velmi výživná skoková pasáž a právě dopady prověří vozidlo velmi vydatně. Auto jsme důkladně odzkoušeli a myslím, že připraveni budeme zodpovědně. Na test jsme pozvali kolegy, kteří pro nás připravují turbodmychadla a i jejich stanovisko bylo veskrze pozitivní. Nyní je před námi fáze posledního dolaďování drobností, polepu vozu i závěrečného balení osobních věcí a náhradních dílů,“ dodal po testech Aleš Loprais.

Složení posádek i nasazení vozů se bude týkat jedno z následujících tiskových komuniké. Připomeňme tedy, že podrobněji bude nový ročník dakaru představen 24. listopadu a už o dva dny později přijme přístav v Le Havre další dakarskou flotilu, tentokrát již bez administrativních i technických přejímek, neboť ty se uskuteční až před startem v Buenos Aires.

Jiří Vintr