Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2009 Aleš Loprais končí

Aleš Loprais končí

Hodnocení uživatelů: / 11
NejhoršíNejlepší 

Image Neuvěřitelné zprávy jsem letos nucen Vám servírovat z letošního dějiště rallye Dakar. Po odstoupení Martina Macíka, přes krkolomný pád do strže Tomáše Tomečka a posléze i odstoupení Marka Spáčila Vám dnes oznamuji ukončení posledního českého účastníka mezi kamiony Aleše Lopraise.

Před startem poslední etapy bohužel musíme oznámit odstoupení ze soutěže. Závada na spojce byla takového charakteru, že neumožnila start do poslední etapy do Buenos Aires.

Tým podnikl vše možné, aby posádka dojela do cíle v solidním umístění. Ještě před poslední etapu posádka dokázala speciálku nouzově dokončit, ale charakter závady znemožnil start do poslední etapy v časovém limitu. Mimořádně náročná prověrka lidí i techniky nás mnohému naučila a odvážíme si velkou spoustu vývojových poznatků, které v dalším účinkování týmu na dalších soutěžích zúročíme.

Den plný překážek musela včera překonávat posádka Aleše Lopraise. V etapě do Cordoby dorazila po technických problémech do bivaku až pozdě večer.

Na etapu se speciálně naše posádka hodně těšila, původně v ní měl zazářit čerstvě odstoupivší Carlos Sainz, neboť se jela po nádherných horských tratích pohoří Sierra Cordoba, které jsou každoročně dějištěm Rally Argentina, jedné z mála soutěží, kterou v době svého předchozího angažmá neabsolvoval navigátor Vojta Štajf.

Image

Už na 80. kilometru spojovací etapy se znovu objevil problém se spojkou, který vozidlo znepojízdnil. Celý tým se svolal dohromady a na krajnici silnice proběhla v úmorném vedru další výměna spojky. Na další přesun na start speciálky zbylo jen minimum času, ale posádka vše stihla. Po dojezdu na start se však problém se spojkou objevil v nové podobě. "Naštěstí start proběhl z kopce, takže jsme odjeli vlastní silou a ihned po startu se dali do práce. Provizorní oprava nám zabrala asi tři hodiny a po ní jsme se pomalu vydali na trať erzety, která byla skutečně nádherná. Jen tak tak jsme večer stihli po všech útrapách dorazit do cíle ještě před zavřením časové kontroly a pak provizorně do bivaku. Do poslední etapy se startuje už brzy ráno, takže předpokládáme, že se oprava protáhne dlouho do noci," shrnul etapu, v níž skončil až na 52. pozici, Aleš Loprais.

Poslední etapa do Buenos Aires obsahuje ještě 271 kilometrů dlouhou speciálku, po dojezdu do Buenos Aires zamíří posádky zpět do výstaviště La Rural, kde proběhnou závěrečné kontroly, a pak do parc fermé, odkud se v neděli vydají na pódiové defilé.

Loprais Tatra Team