Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2009 Jiří Janeček s Viktorem Chytkou dorazili do bivaku v Mendoze

Jiří Janeček s Viktorem Chytkou dorazili do bivaku v Mendoze

Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Image Pomalu se stmívá, celý tým je připraven a s napětím očekává příjezd posádky. Trvalo více jak hodinu a půl než posádka projela městem plným fanoušků. Na tvářích obou členů posádky je vidět únava. Předchozí noc strávili v poušti.

Jiří Janeček o průběhu páté etapy

„Cítili jsme se totálně bezmocní, při vykopávání vozu z mokrých dun. Atmosféru bezmocnosti umocňovali motorkáři, kteří rozdělávali ohně, aby mohli přečkat chladnou noc. Už jsem nevěřil že se odsud dostaneme. Nejvíc mě mrzí že veškerá naše práce byla naprosto zbytečná protože etapa byla částečně zrušena a posádkám se počítají časy z průjezdní kontroly CP2. Nakonec nám ještě došla nafta a museli jsme počkat v poušti až do svítání. Palivo jsme dostali o jiného účastníka závodu. Jsem velmi unavený, ale rád že jsme projeli tak obtížné etapy. Jsme zase krůček blíž k cíli. Jsem velmi rád, že mým parťákem je Viktor Chytka, střídáme se v řízení a v navigaci. Auto je celkem v pořádku, máme stále problém s převodovkou, nejde nám zařadit třetí rychlostní stupeň a jízda bez něj v dunách je velmi obtížná.“

Viktor Chytka

„Po zkušenosti z páté etapy jsme měli obavy z dunových polí, avizovaných v šesté etapě. Málo kdo ale ví, že duny se ve dne jezdí lépe než v noci, takže to nebylo tak hrozné a bez problémů jsme projeli při kraji dun. Jsem rád, že se etapy zkrátily, protože únava už začíná být znát nejen na nás, ale i na automobilu, těším se do dne volna abychom se dali dohromady my i automobil.“

7. etapa závodu byla opět zkrácena. Rychlostní zkouška se zkrátí z původních 419 km na 244 km. Pro kamiony je etapa zrušena úplně. Karavana Rally Dakar překročí hranice Chille a zastaví se v městě Valparaiso, kde bude den zaslouženého odpočinku.

ORC v cíli šesté etapy Rally Dakar

Dnešní etapu Rally Dakar opět provázely organizační zmatky. Pořadatelé nejsou schopni řádně vyhodnotit výsledky předcházejícího dne. Posádky automobilů vyslali na start s dvouhodinovým předstihem, nikdo jim nebyl schopen oznámit, že se start posouvá o další dvě hodiny. Podle posledních zpráv se bude do výsledků započítávat čas z kontrolního bodu CP1. Každou chvíli se ale informace i pořadí jezdců mění.

Posádka závodního automobilu Toyota LC 120 Jiří Janeček a Viktor Chytka projeli podle posledních informací cílem, do bivaku v Mendoze však ještě nedorazili. Ve městě jsou statisíce fanoušků, kteří lemují desítky kilometrů dlouhé příjezdové trasy. Netrpělivě očekáváme posádku a informace podrobné informace o průběhu posledních dvou etap.

Jiří Janeček s Viktorem Chytkou nyní figurují na 66 pozici v dnešní etapě. Celkové výsledky nejsou zatím stále ještě zveřejněné.

Vierka Kaštanová