Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2009 Offroad-centrum Praha startuje s T2 na Dakaru

Offroad-centrum Praha startuje s T2 na Dakaru

Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Image Před čtyřmi roky vyjely dvě Toyoty LC 80 poprvé do afrických pustin. Tak odstartovala nová éra účasti na marathonských rally se sériovými vozy z České republiky. Letos po účasti týmu OR-C na obou soutěžích dakarské série v Maďarsku a Portugalsku, kde se konstituovaly posádky, přišlo rozhodnutí zúčastnit se nejtěžšího podniku na světě v terénní rally - Dakarské rally.

Po vyhrocení bezpečnostní situace v Africe, se rally přesunula do Jižní Ameriky. I tak organizátoři slibují nejtěžší, kruté podmínky pro celý konvoj. OR-C Praha tak postaví historicky 9. automobil na start v třicetileté historii soutěže a čtvrtý v kategorii sériových vozů z Česko (Slovenska).

Posádku bude tvořit Jiří Janeček, pražský radní a Viktor Chytka, brněnský právník. To, že se oba jezdci zúčastnili několika evropských podniků, či několik let jezdí soutěže cross country rally ještě neznamená, že vše zvládli a umí.

Bude to pro ně určitě velmi tvrdý oříšek a v kategorii nováčků obrovský úspěch, dostanou – li se do cíle soutěže. Nastoupit tuto cestu je obrovská výzva a odvaha, v podmínkách nízkorozpočtového týmu, s minimálními zkušenostmi. Vždyť v lokalitě Jižní Ameriky z nich nikdo nebyl a soutěž tam má svoji premiéru.

Konvoj týmu bude sestávat ze závodního vozu Toyota LC 120 - (T2), s dieslovým agregátem, MAN 6x6 asistenční kamion a Toyota LC 80 jako novinářský vůz. MAN bude zároveň poskytovat asistenci dalšímu členovi týmu v kategorii moto, zkušenému dakaristovi Ivo Kaštanovi. Ten odstartuje na Dakaru po deváté, tentokrát na motocyklu známém pod názvem „pitbike“.

Na technické přejímky se tým vydává tak, aby v Le Havre, francouzském přístavu předal vozy 26. listopadu v 16,30. Následně část výpravy odlétá do Buenos Aires 26.prosince, ostatní 30. prosince 2008. Silvestra oslaví tentokrát celý tým v Buenos Aires, kde proběhnou administrativní přejímky, aby 2. ledna slavnostně soutěž odstartovala. Třetího ledna vyjíždí soutěžící na první etapu, která měří 733 km se speciálkou 371 km. (Buenos Airres – Sta Rosa de la Pampa).

Rally-Raid.eu