Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2009 Jak se dělá v poušti týmová prezentace

Jak se dělá v poušti týmová prezentace

Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Image Dvě mouchy jednou. Tak by se dala přirovnat dvouhodinová akce týmu KM Racing v tuniské poušti. Jednak bylo potřeba představit hostům z řad partnerů a novinářů, jak vypadá postavení bivaku po dojezdu etapy dakarské rallye, a pak si tuto činnost naostro vyzkoušet v podobných podmínkách, které sedmnáctičlenný tým v lednu v Argentině a Chile potkají.

Ještě než začne pálit saharské slunce, vyskáčí z dvou terénních toyot kousek za oázou Ksar Ghilane členové doprovodného týmu KM Racing a začnou budovat pouštní tábor či-li bivak, v němž naleznou jezdci vždy na jednu noc zázemí.

Nejdřív chlapíci ve žlutých týmových tričkách vytyčí foliovou páskou nebo-li „mlíkem“ prostor bivaku. Pak na zem položí plachty, na něž později najedou motocykly a kamiony. Vzápětí nad tímto prostorem vzniká přístřešek.

Za chvíli se z dun vynoří tři motocykly a čtyřkolka. Dušan Randýsek, David Pabiška a Ivan Jakeš postaví své stroje na připravené stojánky. Josef Macháček jen spokojeně zaparkuje. To už taky do bivaku vjíždí doprovodná liazka, naložená materiálem pro závodní auta a motorky. Zvýšením počtu doprovodu vše roste rychleji. Dolaďují se maličkosti typu, kde bude stát centrála a jak se uchytí osvětlení, aby se na technice mohlo pracovat i za tmy.

Simulace skutečného děje pokračuje příjezdem ostrého kamionu Martina Macíka a takzvané rychlé asistence Ladislava Fajtla do vyznačených prostor. Nakonec během pár minut vyroste sedmnáct stanů, v nichž bude posádka a doprovod v jižní Americe nocovat.

„Celé tohle představení splnilo svůj účel. Vyzkoušeli jsme si, jak to bude vypadat po dojezdu etapy. Jde nám o to, aby o sebe veliký počet lidí v bivaku nezakopával, každý měl své místo, svůj úkol a věděl, co kde najde,“ pochvaloval si splněný úkol jeden z manažerů nově sdružené stáje motorkářů a kamionistů Macík.

Teď by klidně mohly začít pravidelné kontroly, údržba nebo případné opravy strojového parku. Nic takového ovšem teď není potřeba. Je polední horko a navíc se zvednul nepříjemně ostrý vítr, který všem žene jemný, pudru podobný písek, do očí. Technika se začíná balit a jeviště se vyklizuje. A nejsme sami, kdo odchází ze scény. I pastevci zahánějí svá velbloudí stádečka do stínu oázy.

Foto pro E15: Michal Matyáš
zdroj: www.e15.cz