Get Adobe Flash player
Home DAKAR 2009 Dakar 2009 Argentina Chile ... a opona se zvedá

Dakar 2009 Argentina Chile ... a opona se zvedá

Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Image Africký Dakar je mrtev, ať žije ten jihoamerický. V podobném duchu a s heslem „Same Adventure, New Location“ se nesla pařížská prezentace nového ročníku legendárního Dakaru, jehož 15 etap se ze známých důvodů přenese do Argentiny a Chile.

Jižní Amerika, jak se zdá, je schopna nabídnout lokality tolik podobné legendárnímu Dakaru. Na pouti, která je svou délkou 9000 km zcela souměřitelná s africkým dobrodružstvím, soutěžící urazí přes 6000 km po tratích rychlostních zkoušek (a nebo po dakarsku „speciálek“), což je klasická dakarská porce.

Pořadatelská A.S.O. moudře rozdělila administrativní a technické přejímky na dvě části. Ta první se odehraje ve dnech 26.-27. listopadu 2008 ve francouzském přístavu Le Havre a bude se týkat výhradně evropských účastníků. Ihned po absolvování přejímek budou vozidla naložena na loď a vydají se na měsíční pouť do Buenos Aires. Účastníci z ostatních koutů světa se zúčastní přejímek ve dnech 31.12.2008 – 2.1.2009 v centru Buenos Aires v paláci la Rural. 3.1. oficiálně odstartuje celý závod z Náměstí Republiky v Buenos Aires a bude pokračovat první etapou. Den volna si účastníci užijí 10. ledna v chilském městě Valparaiso. V tu chvíli budou mít za sebou sedm dlouhých etap. Dalších osm je bude čekat. Ti nejlepší se dočkají vytouženého cíle zpět v Buenos Aires 18. ledna, po 15 etapách. Propracovaná logistika pak zajistí snadnou přepravu techniky zpět do všech koutů světa.

Trať Dakaru 2009 bude mít charakter okružní jízdy po Argentině a Chile, přičemž se pojede po směru hodinových ručiček pomyslného okruhu. Z Buenos Aires se všichni vydají nejprve jižním směrem do Patagonie, kde je čekají velmi rychlé, kamenité a tvrdé speciálky, než všichni zpomalí při překračování andských průsmyků. Po dni volna budou následovat etapy v poušti Atacama, kde si na své přijdou navigátoři a dunoví specialisté zvyklí na africké etapy. Závěrečná třetina rallye se pojede v provincii Cordoba, dobře známé i účastníkům rallyového mistrovství světa z Argentinské rallye.

První vlna přihlášek startuje už za dva dny. Účastníci přihlášení na Dakar 2008 mají v podávání přihlášek přednost.

Kola Dakaru se tedy opět roztáčejí, i když je jeho start ještě daleko. Věříme, že všichni společně budeme znovu u toho. Dakar k nám patří a my patříme k němu.

Jiří Vintr, Loprais Tatra Team