Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye BAJA EUROCARPATICA

BAJA EUROCARPATICA

Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Image Miroslav Zapletal se svým navigátorem Tomášem Ouředníčkem vybojoval zlato na 3. podniku maďarského mistrovství BAJA EUROCARPATICA. Závod se tentokrát konal v severní části rumunských Karpat.

Nesmírně náročné tratě, ztížené navíc prudkým deštěm, Zapletalovi sedí: suverénní vítězství v absolutním pořadí i v kategorii T1.B s náskokem 2 min. 53 s.

Posádka jedoucí se svým osvědčeným nejúspěšnějším dakarským Mitsubishi L200, dokázala vyhrát, přestože hned v 5. km prologu dostala defekt přední pravé pneumatiky. Prolog se sice podařilo nouzově dojet, ale se ztrátou 26 vteřin, kterou posádka těžce postupně stahovala během 2. sobotní etapy. Nakonec sobotní etapu tým OffroadSport.cz vyhrál o 2 vteřiny! V celkovém pořadí ale stále vedl maďarský matador Balasz Szalay s náskokem 20 vteřin. Tak malý náskok sliboval horkou nedělní 3. etapu: posádka bojovala až do posledního kilometru a bez jakéhokoli technického problému s přesvědčivým náskokem 2 min. 20 s. vyhrála.

Image

Kromě zlatého poháru se BAJA CARPATICA pyšní také unikátní cenou: putovním pohárem, který natrvalo získá pilot po třetím absolutním vítězství. Prvním držitelem poháru byl právě Miroslav Zapletal (v roce 2006), poté 2x po sobě získal pohár Laszlo Palik, a nyní podruhé M. Zapletal. Příští ročník bude o to napínavější, zda pohár získá úřadující mistr Maďarska Palik nebo ČR Zapletal.

Miroslav Zapletal komentuje:

„Prolog nás bohužel posunul dozadu, ale jsme rádi, že jsme vůbec dokázali dojet. Sobotní etapa nás překvapila, neboť části rychlostních zkoušek byly velmi rozblácené. Na neděli jsme poté nic neriskovali a obuli jsme zcela nové pneu s ostrým vzorkem. Navíc nás nedělní ráno přivítalo sluncem a modrou oblohou a tak jsem v absolutní duševní pohodě dokázal zajet nejlepší časy a vyhrát všechny rychlostní zkoušky. Putovní pohár budu rok dobře doma ochraňovat a příští rok jej snad nebudu muset předávat nikomu jinému“ s úsměvem dodal Miroslav Zapletal.

Tomáš Ouředníček komentuje:

„Soutěž byla navigačně bezproblémová s velmi precizním roadbookem. Trať však částečně vedla po neskutečně rozbitých (ne)cestách kolem hlubokých koryt horských potoků, na cestě se válelo množství kmenů, místy vyčnívaly skály… Jsem rád, že mohu navigovat skutečného mistra, neboť v tak vysokých rychlostech může být sebemenší chybička fatální.
Vítězství jsem si opravdu vychutnal.“

Další česká posádka týmu OffroadSport.cz - Zdeněk Pořízek / Zdeněk Úlehla na BMW X5 skončila na celkovém 4. místě a vyhrála v kategorii dieselových automobilů.

Tomáš Ouředníček