Get Adobe Flash player
Home CROSS COUNTRY RALLYE MS Cross Country Rallye Euromilhoes Pax Rally završila nultý ročník Dakar series

Euromilhoes Pax Rally završila nultý ročník Dakar series

Hodnocení uživatelů: / 8
NejhoršíNejlepší 

Image Stephane Peterhansel a Ruben Faria se radovali z premiérového vítězství v portugalské odnoži Dakar Series, pojmenované Pax Rally. Nultý ročník přivedl k tratím velké množství fanoušků na trase z Lisabonu do Portimao. Jak na startu tak v cíli už fanoušci ke své soutěži mohli mířit takřka naslepo, jako na Dakaru.

Úzká trať bohužel nepustila na start kamiony, bez nichž soutěži sice chyběla kompletní směs koření, nikoli však kvalitní souboje o čelo. Startovní pole překvapivě nebylo tak početné jako na Central Europe Rally. Z padesátky osobních vozů jich přibližně polovina startovala s portugalskými posádkami a více než desítka strojů patřila továrním týmům loajálním A.S.O.

Omluva patří těm čtenářům, které jsem mystifikoval tím, že Pax bude dějištěm úvodního startu nového dieselového Racing Lanceru od Mitsubishi. V realitě šlo o poslední závodní start všech modelů Pajero za posledních 25 let! Premiéra nového stroje se teprve chystá... Konec dobrý, všechno dobré.

Image

V soutěži měl rozhodně nejvíce navrch Carlos Sainz na Volkswagenu, byť nevyhrál úvodní erzetu. O vítězství v ní o o pouhé dvě vteřiny připravil Luc Alphand. Peterhansel vjížděl do poslední etapy druhý se ztrátou přes 2 minuty. Sainzova chyba v poslední erzetě, jež musela být navíc zkrácena kvůli lesním požárům, však Stephanovi uvolnila cestu k vítězství poté, co El Matador svůj vůz převrátil. Slušné 9. místo vybojoval Miroslav Zapletal, v konkurenci některých portugalských amatérů se neztratily ani obě Toyoty pražského Offroad Centra. V jedné stopě vypálil všem favoritům rybník domácí borec Ruben Faria, jenž zajížděl skvělé časy už na Dakaru. Na technických tratích se mu hodil lehčí stroj a po dlouhé době dobyl skutečně pronikavý úspěch pro značku Honda. Despres i Coma na továrních KTM skončili až za ním.

Portugalská soutěž skončila tak trochu stranou mediálního zájmu a hlavně poněkud ve stínu očekávání velkého Dakaru v Jižní Americe.

Jiří Vintr